Država u Boru prevarila i građane i Kineze

1

Država u Boru prevarila i građane i Kineze

Foto: Irena Živković

Iako je, umesto planiranih 130 miliona, potrošila čak 350 miliona evra, a nezvanično se pominje i pola milijarde, država nije napravila u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor novu topionicu, koja ne zagađuje vazduh, nego je rekonstruisala staru, piše Danas.

Država je dala garancije i pare da se napravi nova topionica. Formalno, građanima je predstavljeno da se gradi nova, ali retko je ko znao da je, zapravo bila reč o rekonstrukciji stare, rekao je za Danas profesor Tehničkog fakulteta koji se bavi ekološkim temama.

Rečeno je i da nova topionica rešava aerozagađenje u Boru do proizvodnje od 80.000 tona bakra. Kinezi su tek dostigli 60.000 i ta rekonstrukcija je trebalo da “proguta” tu proizvodnju, da obezbedi čist vazduh iznad grada, ukazao je on.

Građanima Bora još niko nije zvanično odgovorio zbog čega i dalje dišu sve zagađeniji vazduh, kada je u martu 2015. godine država garantovala da će puštanjem topionice u rad taj problem biti eliminisan, a pominjalo se da će novi pogoni eliminisati 98 odsto svih štetnih čestica.

Kada su Kinezi preuzeli upravljanje i povećali proizvodnju, svi nedostaci borske investicije počeli su da izlaze “kroz dimnjak”, konstatuje Danas.

Iako su i od građana, i od kineskih partnera praktično sakrivene tehničke mogućnosti rekonstruisane topionice, u Ziđinu su uzdržani i za Danas navode da je uživanje u čistom i svežem prirodnom okruženju pravo koje bi svaki građanin trebalo da ima.

Ističu da je briga o ekologiji “sistematski i kontinuirani proces, a da su, nažalost, problemi zaštite životne sredine bili ignorisani preko stotinu godina”.

Iz kineske kompanije obećavaju da će postaviti haubu za odvod dimnih gasova, izgraditi postrojenje za odsumporavanje i izvršiti tehničku nadogradnju topionice.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

One thought on “Država u Boru prevarila i građane i Kineze

  1. BOR JE NAVIKAO NA BAJKOLAŽI I HVALOSPEVI!?

    Gospodine M. N. Stevanović, država nije prevarila građane Bora i Kineze, već njih je prevario Spaskovski, zadnji direktor RTB Bor sa mentorima Dinkićem, Tadićem, Vučićem, koji mu neizmerno verovali, a on ih je nemilice lagao i izlagao, a oni pogrešno širili tu laž o gradnji nove topionice bakra u Boru. Naime, nije izgrađena nova topionica, već je rekonstruisana postojeća topionica izgradnjom fleš peć za topljenje i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline iz gasova topionice, a ostali delovi konvertori, plamena rafinacija elektro, vodovodna i kanalizaciona infrastruktura i putna mreža su ostali iz ranijih faza gradnje. Početak rekonstrukcije bombasto je otvoren uz prisustvu ministara Ćirića dana 28. juna 2011. godine, fizički završetak rekonstrukcije je pompezno i bogate trpeze završena 23. decembra 2014. godine u prisustvu premijera Vučića i to je njegova zadnja poseta RTB Bor. Početak proizvodnje bakra rekonstrujisanom topionicom je počela 5. marta 2015. godine u čast rođen dana A.Vučića, koji nije prisustvovao, jer je prevaren sa mnogim stvarima u vezi rekonstrukcije topionice, a ne gradnje nove. Rekonstrukcija topionice počela je sa 80 miliona evra, pa je narasla cena na 130, pa 180, da bi završila sa polamilijarde evra, kao da je izgrađena nova topionica i to na poljani. Laž Spaskovskog da je izgrađena nova topionica niti je prva, niti zadnja. On je lagao borane da će vazduh u Boru biti kvalitetniji od onog u 1903. godine, kada je počela proizvodnja rude bakra. Za sve te laži Spaskovski je zaslužio da bude stanovnik “Genčićeve vile”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Paunović: Omladina DS raspuštena, ne predstavljaju nikog

sri jan 22 , 2020
Paunović: Omladina DS raspuštena, ne predstavljaju nikog Zamenik predsednika Demokratske stranke Saša Paunović izjavio je povodom saopštenja Demokratske omladine da se isključuju iz aktivnosti Saveza za Srbiju, da je Demokratska […]