SSP Zrenjanin: “Černobilj“ pored Zrenjanina. Što moćne politike čine zemljama trećeg sveta, to kod nas vlast čini sopstvenom narodu.

SSP Zrenjanin: “Černobilj“ pored Zrenjanina

„Mali Černobilj“ pored Zrenjanina

Umesto mirnog nedeljnog popodneva, meštani sela Lukićevo proveli su u protestnoj šetnji protiv destilerije “Vinex etil” od centra sela do fabrike.

SSP Zrenjanin: "Černobilj“ pored Zrenjanina
Foto: SSP Zrenjanin

Podršku su im pružili članovi novoosnovanog Inicijativnog odbora iz Zrenjanina, Stranke slobode i pravde.

Prirodno pravo koje pripada ljudima, na zemlju, vodu i vazduh, to pravo im uzima vlast, ono što vekovima moćne politike čine zemljama trećeg sveta, to kod nas vlast čini sopstvenom narodu.

Naime, od kako je pre šest godina ova fabrika počela da radi, počeli su i problemi u vezi sa zagađivanjem zemljišta, vode i vazduha. Proizvodnjom alkohola nastaju otpadne vode koje ova fabrika izliva po okolnom zemljištu. Zagađena voda podzemnim putem dospeva do izvorišta iz kog se Lukićevo snabdeva vodom. Uz to se selom širi neopisivo neprijatan miris koji uzrokuje probleme disanja, saopštavaju iz zrenjaninskog odbora Stranke slobode i pravde.

Foto: SSP Zrenjanin

Jedan od najvećih zagađivača jesu farme i ovo preduzeće, “Vinex etil” u svom sklopu ima i farmu krava muzara. Osoka sa ove farme krava izliva u kanale što je veliki problem.

Kako saznajemo, pored seljana koji imaju zdravstvene probleme zbog ovog preduzeća još češće su i radnici bolesni. Destilerija ne koristi čist kukuruz, čemu je dokaz smrad. Za ishranu krava i sejanje koriste kukuruz kome nije istekla karenca (delovanje otrova iz pesticida), kaže se u saopštenju SSP Zrenjanin.

Stanovnici ovog mesta traže malo. To malo se zove prečistač za vazduh i program tretmana za otpadne vode. Inspekcijske službe ne reaguju, meštani su rešeni da istraju u borbi za svoja prava kako Lukićevo ne bi postalo mini Černobilj.

SSP Zrenjanin: “Černobilj“ pored Zrenjanina
SSP Zrenjanin: "Černobilj“ pored Zrenjanina
Foto: SSP Zrenjanin

Gradonačelnik, Čedomir Janjić još prošle godine obećao rešavanje ovog problema za manje od godinu dana, ali po već viđenom modelu ponašanja gradonačelnika, pretpostavljamo da će obećanje i opet odložiti.

SSP Zrenjanin: "Černobilj“ pored Zrenjanina

Ovakvo ponašanje ne možemo svrstati u normalno ponašanje prema ljudima. Ovo deklarišemo kao namerno uništavanje ljudi tako što im se narušava zdravlje kroz trovanje zemlje, vode i vazduha, zaključuje se u saopštenju Stranke slobode i pravde Zrenjanin.

 

 

 

 

Zrenjanin, 21. 07. 2019

Urednik

Vaš komentar

Next Post

KRIK: „Milenijum tim“ ustupio audi i stan bratu Siniše Malog

Pon jul 22 , 2019
KRIK: „Milenijum tim“ ustupio audi i stan bratu Siniše Malog Predrag Mali, rođeni brat ministra finansija Siniše Malog, već pet godina vozi „audi“ u vlasništvu firmi srpskih biznismena Ivana Bošnjaka […]
KRIK: „Milenijum tim“ ustupio audi i stan bratu Siniše Malog
%d bloggers like this: