Srbi za pun rezervoar rade tri dana, Slovenci 10 sati

1

Srbi za pun rezervoar rade tri dana, Slovenci 10 sati

Za pun rezervoar goriva u Srbiji mora da se radi 24 sata ili tri radna dana, u Sloveniji radnici treba da provedu na poslu 10 sati, dok Nemci mogu da napune svoje automobile posle samo jednog dana rada, tačnije za oko 6,7 sati rada.

MOL širi biznis u Srbiji
Pixabay

Ovo je računica do koje je “Blic Biznis” došao uzimajući u obzir aktuelne prosečne plate i cene goriva u regionu i Evropi.

Naime, za 50 litara benzina, koliki je prosečan kapacitet automobila, građani Srbije moraju da plate 64,5 evra, a oni koji voze “dizelaše” 68.

Sa prosečnom platom od 470 evra i podrazumevanim osmočasovnim radnim vremenom, oni zarađuju 2,7 evra na sat, a to znači da im je za pun rezervoar potrebno 24 sata rada, odnosno tri radna dana. Ako troše dizel, trebaće im i sat vremena više.

Slično vreme na poslu moraju da provedu i građani Crne Gore i Severne Makedonije, ako žele da napune svoje rezervoare. Prosečna plata u Crnoj Gori je 516 evra, a pošto je za 50 litara benzina potrebno 68 evra, to znači da Crnogorci treba da rade 23,2 sata. Makedonci imaju platu od 413 evra, pa za pun rezervoar koji ih košta 54 evra na poslu provode 23 sata.

Nešto kraće moraju da rade vozači u Bosni i Hercegovini pošto je u ovoj susednoj zemlji prosečna plata skoro ista kao u Srbiji – 472 evra, ali je benzin jeftiniji, pa je za pun rezervoar potrebno 58,5 evra. To znači da za 50 litara goriva naše komšije rade nešto manje od 22 sata.

Srbi za pun rezervoar rade tri dana, Slovenci 10 sati

Gorivo u Hrvatskoj je najskuplje među zemljama bivše Jugoslavije, pa je za tankovanje “do vrha” u ovoj zemlji potrebno 70,5 evra. Ipak, sa prosečnom platom od 886 evra, odnosno satnicom od 5 evra, naši zapadni susedi mogu da napune svoje automobile za 14 sati rada, odnosno malo manje od dva radna dana.

Najbolje su prošli građani Slovenije koji imaju najveće prosečne plate – 1.113 evra, pa za pun rezervoar (66,5 evra) moraju na poslu da provedu nešto više od 10 sati.

U znatno boljoj poziciji su vozači u Nemačkoj u kojoj je prosečna cena goriva 1,43 evra, a prosečna plata 1.870 evra.

Matematika je jasna – za pun rezervoar moraju da izdvoje 71,5 evra, a to znači da bi trebalo da rade 6,7 sati, odnosno manje od jednog radnog dana.

Najjeftinije gorivo u Severnoj Makedoniji

Cena evrodizela u Srbiji je 159-160 dinara, u zavisnosti od naftne kompanije i lokacije benzinske pumpe, evrosuper 95 košta od 149 do 151 dinara, a auto gas TNG je 74 dinara.

Cena goriva u Bosni i Hercegovini je 1,10 evra, a dizela 1,08 evra, dok je u Hrvatskoj pre nedelju dana gorivo pojeftinilo, tako da je litar benzina pao na 1,35 evra, a dizela na 1,29 evra.

Benzin u Crnoj Gori jeftiniji je od 20. avgusta i sada evrosuper 95 košta 1,29 evra po litru, dok je dizel ostao na 1,21 evra.

U Severnoj Makedoniji, koja je najjeftinija u obe kategorije, bezolovni benzin košta 1,08 evra, a cena dizela je 0,98 evra.

Izvor: N1

Novinar

One thought on “Srbi za pun rezervoar rade tri dana, Slovenci 10 sati

  1. Koja firma u Srbiji plaća radni sat 2,7 evra? Odmah ću tamo da konkurišem. Toliko plaćen radni sat imaju majstori u struci a ne običan radnik. To su priče iz 1001 noći.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Putin: Neke zemlje iskrivljuju razloge za Drugi svetski rat

sri avg 21 , 2019
Putin: Neke zemlje iskrivljuju razloge za Drugi svetski rat U nekim zemaljama nastavlja se sa nametanjem besramno netačnih razloga za Drugi svetski rat, rekao je sinoć ruski predsednik Vladimir Putin, […]
Putin: Neke zemlje iskrivljuju razloge za Drugi svetski rat

Klikom na reklamu donirate rad sajta Novinar.rs. Hvala.

Tabloid – N

Novinar.rs

Pratite nas na Fejsbuku!


This will close in 15 seconds