Većina radnika u privatnom sektoru Srbije ne iskoristi pravo na pauzu

U Srbiji trećina radnika u privatnom sektoru ne iskoristi vreme za pauzu u toku radnog vremena, na koju zakonski ima pravo, dok 69 odsto radnika u tom sektoru ne iskoriste celu pauzu, podatak je organizacije Pobuna Srbija.

Potrebni sezonski radnici u Nemačkoj i regionu: Mesečna zarada i do 2.500 evra
Pixabay

Prema podacima ove organizacije, koji su objavljeni na njihovom Instagram profilu, svakog radnog dana, po osnovu nekorišćenja pauze, radnici u privatnom sektoru u Srbiji poslodavcima poklone oko 448.000 evra.

Ovo je pokazalo istraživanje koje je rađeno na uzorku od 4.250 zaposlenih u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, Čačku i Valjevu u periodu od 8. aprila do 15. jula 2019. godine.

Prema rezultatima koje navodi Pobuna Srbije, razlog koji zaposlene sprečava da koriste pauzu je nedovoljan broj zaposlenih koji bi ih mogli odmeniti, preveliki obim posla i strah od toga da će im to zameriti poslodavac ili neposredni rukovodilac.

Preko 80 odsto onih koji ne koriste celu ili pauzu uopšte, ne znaju na koliku pauzu imaju pravo, dodaje ova organizacija.

Pa tako, građevinski radnici koji rade 10h dnevno u 95 odsto slučajeva misle da im je dozvoljena pauza 30 minuta a zapravo je minimum 45 minita. Isti slučaj je i sa vozačima, trgovcima ali i radnicima u proizvodnji kojima se u nekim firmama vreme za odlazak i toalet odbija od vremena za pauzu.

Po gradovima pauzu najmanje koriste zaposleni u Nišu gde njih 75 odsto ne iskoriste celu pauzu, navodi Pobuna Srbije.

Prema sprovedenom istraživanju, od svih radnika koji ne koriste pauzu 89 odsto njih ističe da to nije njihovom voljom.

Iz ove organizacije podsećaju da je pauza u toku radnog dana zagarantovano pravo svima koji rade minimalno od četiri do šest sati i pauza se računa u radno vreme.

Zaposleni koji rade od četiri do šest sati dnevno imaju pravo na najmanje 15 minuta odmora u toku radnog vremena, a oni koji rade osam sati imaju pravo na najmanje pola sata, dok oni koji rade 10 sati, mogu da odmaraju najmanje 45 minuta u toku radnog vremena.

Takođe ističu da ukoliko proces proizvodnje ne sme biti prekinut poslodavac je dužan da radniku obezbedi adekvatnu zamenu radi korišćenja pauze.

„Na žalost iako svakog dana slušate frazu da je vreme novac ipak izgleda da je vaše vreme lak plen za poslodavca koji je dobar lovac i koji ga bolje od vas pretvori u novac. Čuvajte svoje vreme i novac i iskoristite pauzu, bar da razmislite koliko ste do danas poklonili novca svom poslodavcu koji parkira svoj BMW na ulazu dok se vi švercujete u gradskom ili prigradskom prevozu“, smatraju iz Pobune Srbije.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Izvor: Danas

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Formiran Savez za Srbiju – Vojvodina

Pon jul 22 , 2019
Formiran Savez za Srbiju – Vojvodina NOVI SAD: Savez za Srbiju za Vojvodinu formiran je danas u Novom Sadu Izjavu o osnivanju pokrajinskog ogranka ovog opozicionog bloka potpisali su Demokratska […]
Formiran Savez za Srbiju – Vojvodina
%d bloggers like this: