Srbija na lekovima za smirenje: Godišnje se troši 5,3 miliona kutija sedativa

1

Srbija na lekovima za smirenje: Godišnje se troši 5,3 miliona kutija sedativa

Sedativi neće rešiti probleme, ni kod kuće, ni na poslu. Zato sa ovim lekovima moramo da budemo obazrivi i da ih pijemo isključivo u dogovoru sa lekarom, javlja Radio televizija Srbije.

Godišnje se u Srbiji, na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, izda oko 5,3 miliona kutija lekova za smirenje.

Dankovi aforizmi: Ima ,,F“ dijagnozu! Naravno, sad kad je postao naš: FIRER!
Ilustracija

„Trogodišnje ispitivanje koje je pratilo primenu lekova za smirenje, koji su široko prisutni u našoj populaciji je pokazalo, ne samo da se dosta uzima, nego da su ti parametri, indeksi potrošnje značajno visoki, i značajno viši u odnosu na zemlje srednje i severne Evrope“, naglašava farmakolog dr Janko Samardžić, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Srbija na lekovima za smirenje: Godišnje se troši 5,3 miliona kutija sedativa

„U saradnji i sa Agencijom za lekove i sa Institutom za javno zdravlje koji su izneli svoje podatke, analizom svih ovih podataka, dobijamo indeks potrošnje preko 20 odsto odrasle populacije u Srbiji koristi ili je koristilo u prethodnih 12 meseci neki od ovih preparata, to jest lekova za smirenje“, naglašava dr Samardžić.

Ako mislite da će lekovi za smirenje rešiti vaše probleme, varate se.

„Kao i svi lekove, tako i sedative, koji utiču na centralni nervni sistem, treba uzimati samo po ultimativnoj preporuci specijaliste. Na žalost ta dostupnost takvih preparata je relativizovana , iako postoje propisi da to ne može da se dobije u slobodoj prodaji, ipak ima široko tumačenje ovog propisa. Sedativi imaju ulogu poštapalice, da trenutni problem naprave lagodnijim“, ističe prof. dr Ranko Raičević, predsednik Društva neurologa Srbije.

Te medikamente svakodnevno koristi svaka treća žena i svaki sedmi muškarac. Među njima je i sve više mladih.To pokazuju podaci.

Izvor: Dnevnik

Urednik

One thought on “Srbija na lekovima za smirenje: Godišnje se troši 5,3 miliona kutija sedativa

  1. Лудаци нису у лудницама на лечењу, него су на власти и болујемо због тога. Све дроге су нам лек! Одсекли нам муда, а морамо дисати, одживљавати ову импровизацију од живота 🙁 🙁

Vaš komentar

Next Post

Turska suspenduje sporazum sa EU o readmisiji migranata

Čet jul 25 , 2019
Turska suspenduje sporazum sa EU o readmisiji migranata Turska je najavila suspenziju sporazuma sa EU o readmisiji migranata iz 2016. kao odgovor na sankcije Brisela Turskoj zbog istraživanja gasa u […]
Turska suspenduje sporazum sa EU o readmisiji migranata
%d bloggers like this: