Rusija: Odnos Kosova prema našem državljaninu imaće dalekosežne posledice

Rusija: Odnos Kosova prema našem državljaninu imaće dalekosežne posledice

Rusija je saopštila da odnos Kosova prema ruskom državljaninu, pripadniku Unmika, Mihailu Krasnoščekovu, predstavlja demonstraciju nadmenog stava Prištine prema UN i presedan koji će imati dalekosežne posledice.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova proglasilo nepoželjnom osobom Krasnoščekova koji je, kako se navodi, “uprkos diplomatskom imunitetu uhapšen i brutalno prebijen tokom operacije kosovskih specijalnih snaga na severu Kosova 28. maja”, saopštila je Ambasada Rusije u Srbiji.

“Akcije kosovskih vlasti smatramo nastavkom otvorenog delovanja na pogoršanju međuetničkih odnosa u toj oblasti. U suštini, to je demonstracija nadmenog stava Prištine prema UN, presedan koji će imati dalekosežne posledice”, navodi se u saopštenju.

Rusija: Odnos Kosova prema našem državljaninu imaće dalekosežne posledice
Rusija: Odnos Kosova prema našem državljaninu imaće dalekosežne posledice
Pixabay

Rusko ministarstvo navodi i da je “nemoguće ne videti da su takvi koraci postali mogući jedino u uslovima popuštanja Kosovu od zapadnih zemalja”. Rusija će nastaviti da preduzima sve neophodne poteze za zaštitu svog državljanina, u skladu s međunarodnim pravom i svojim zakonima, dodaje se u saopštenju.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova, na njegov zahtev, proglasilo Krasnoščekova personom non grata “zbog poteza protiv ustavnog poretka Kosova, univerzalnih vrednosti, mira i stabilnosti”.

Krasnoščekova, koji je na lečenju na beogradskoj Vojno-medicinskoj akademiji, danas je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u pratnji ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Čepurina.

UNMIK bez komentara o zahtevu za ukidanje imuniteta

Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) ne komentariše zahtev kosovskih vlasti o ukidanju imuniteta ruskom radniku te institucije, budući da se radi o tekućem sudskom procesu, a po proceduri se takvi zahtevi prosleđuju generalnom sekretaru UN-a na odlučivanje.

U skladu sa međunarodnim pravom i zakonom na Kosovu, sve osoblje UNMIK-a uživa imunitet od pravnih procesa.

Glavni tužilac u Mitrovici Šućri Sulja ju sredu podneo zahtev o ukidanju imuniteta, kako bi otpočeo postupak u vezi krivičnog dela “ometanje službenog lica u obavljanju službene dužnosti” i “učešće u grupi koja je počinila krivično delo huliganizma”.

UNMIK misija, međutim, navodi da su dva radnika te misije privedeni dok su obavljali redovne dužnosti nadgledanja i izveštavanja o situaciji, a u skladu sa mandatom misije.

“Dok se detalji još razjašnjavaju, uključeno osoblje je radilo u službenom svojstvu kada su uhapšeni i privedeni. Pored toga, postoje ozbiljne tvrdnje da je policija primenila silu protiv jasno identifikovanog osoblja UN-a, što prevazilazi razumne standarde. UNMIK tek treba da dobije adekvatne informacije od organa vlasti u smislu razloga za njihovo pritvaranje”, navodi se u odgovoru UNMIK-a. Kako se dodaje, obojica su zadobili povrede i podvrgnuti su lečenju.

Beta

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Upozorenje na obilne padavine noćas i sutra pre podne

Sub jun 1 , 2019
Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHZS) upozorio je danas da se noćas i sutra pre podne očekuju obilne padavine na severu i zapadu zemlje sa oko 30 litara vode po kvadratnom […]
Petak će biti najtopliji dan ove sedmice, uveče pljuskovi i grmljavina
%d bloggers like this: