PREDSEDNIK SVETSKE BANKE UPOZORAVA: Pred globalnom smo recesijom zbog rata u Ukrajini!

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas upozorava da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da izazove globalnu recesiju jer će skočiti cene hrane, energenata i đubriva.

U obraćanju na jednom poslovnom događaju u SAD koji je organizovala Američka privredna komora, Malpas je rekao da je teško „videti kako da izbegnemo recesiju“, napomenuvši da zabrinutost povećava i usporavanje rasta u Kini zbog niza korona lokdauna.

Dejvid Malpas je rekao da su Evropa, Kina i SAD beleže sporiji rast. U međuvremenu, nedostaci đubriva, zaliha hrane i zaliha energije pogodili su zemlje u razvoju.

„Gledajući globalni bruto domaći proizvod… teško je sada videti kako da izbegnemo recesiju. Pomisao o udvostručenju cena energije dovoljna je sama po sebi da izazove recesiju“, rekao je Malpas, ne iznoseći bilo kakvu konkretnu prognozu, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Svetska banka je prošlog meseca smanjila svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta za ovu godinu za skoro pun procentni poen, na 3,2 posto.

Malpas je takođe primetio da mnoge evropske zemlje još uvek previše zavise od Rusije u pogledu nafte i gasa, čak iako polako napreduju s planovima da smanje svoju zavisnost od ruske energije.

Naveo je da bi potencijalni potezi Rusije da zaustavi isporuke gasa mogli da izazovu „značajno usporavanje“ u regionu i dodao da visoke cene energije već vrše pritisak na nemačku ekonomiju, najveću u Evropi i četvrtu po veličini u svetu.

Urednik

Vaš komentar

Next Post

HAOS NA ZAPADU Francuska prva uvela bonove za hranu

Čet maj 26 , 2022
TV kanal Frans 2 javlja da je nekoliko francuskih gradova počelo da deli vaučere za kupovinu hrane kako bi stanovnicima kompenzovali rast cena namirnica. Kako se navodi u prilogu TV […]
%d bloggers like this: