Zelena patrola: Situacija je katastrofalna, u Vojvodini nema ko da gasi požar

Zelena patrola: Situacija je katastrofalna, u Vojvodini nema ko da gasi požar

Zelena patrola javlja

Situacija je katastrofalna

Ilustracija, Foto: sremskevesti.rs

Požari ugrožavaju prirodu i živote ljudi

Vreme je spaljivanja biljnih ostataka na njivama širom Vojvodine. To je naravno zakonom zabranjeno. Da li se građani pridržavaju zakona i zašto ne?!

Zelena patrola: Situacija je katastrofalna, u Vojvodini nema ko da gasi požar
Onaj kod koga je požar on je u velikom problemu! – kaže Ljubica Krnjajić, predsednica Vatrogasnog društva Vojvodine

– Onaj kod koga je požar on je u velikom problemu! – kaže Ljubica Krnjajić, predsednica Vatrogasnog društva Vojvodine. Nema Srbija ni dovoljno vatrogasaca ni dovoljno vozila ali nema ni dovoljno zrelih razmišljanja o tome. Imamo i beznađe koje narod oseća kad to čuje.Vatrogasno vozilo ako ne može da stigne za manje od sedam minuta na mesto požara to je onda veliki problem. Vi kad pođete iz garaže pitanje je da li ćete moći da stignete do mesta gde treba da intervenišete. Država mora, zbog dugogodišnjeg zastoja u nabavci opreme, da nabavi interventno veću količinu vatrogasnih vozila. – kaže Ljubica Krnjajić, predsednica Vatrogasnog saveza Vojvodine.

Spaljivanjem ostataka posle žetve dolazi do pregrevanja zemljišta i uništavanja sveta mikroorganizama. – podseća dr Milan Matavulj.

– Kod nas se u poslednje vreme ustalio običaj da se žetveni ostaci spaljuju na njivi što je po svim stručnim i naučnim analizama štetno po zemljište. Spaljivanjem ostataka posle žetve dolazi do pregrevanja zemljišta i uništavanja sveta mikroorganizama, koji obično obitavaju u gornjim slojevima zemljišta. – podseća dr Milan Matavulj.

Poljoprivrednici najviše pale strništa zbog toga što se klima menja, jeseni postaju sušne i teško je sa žetvenim ostacima izaći na kraj. – zaključuje Siniša Nešić. predsednik Lovačkog udruženja Novi Bečej.

– Poljoprivrednici najviše pale strništa zbog toga što se klima menja, jeseni postaju sušne i teško je sa žetvenim ostacima izaći na kraj. Mehanizacija je dosta nemoćna u takvim situacijama i onda je ljudima najlakše da upale žetvene ostatke i na taj način reše problem – zaključuje Siniša Nešić. predsednik Lovačkog udruženja Novi Bečej.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu jasno kaže da je zabranjeno paljenje žetvenih ostataka. – primećuje Mirjana Nićin, poljoprivrednica.

– Zakon o poljoprivrednom zemljištu decidno kaže da je to zabranjeno i da se za to plaća kazna. Sva ta ponuđena hemija, koju imamo na raspolaganju, zahteva opreznost prilikom korišćenja. To je sve mač sa dve oštrice. A kontrolu prilikom paljenja strništa teško možete da imate.Zakon o poljoprivrednom zemljištu jasno kaže da je to zabranjeno i da se za to mora odgovarati. Lako je moguće da vam se vaš aktivni status gazdinstva stavi u pasivno stanje, ako na taj način ruinirate prirodu. – primećuje Mirjana Nićin, poljoprivrednica.

Mnoga zaštićena područja su stradala od nekontrolisanog širenja požara prilikom spaljivanja žetvenih ostataka. – upozorava Nataša Pil iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

– Zemljoradnici ne shvataju da spaljivanjem strnjike spaljuju taj površinski sloj zemljišta kome se gubi jedna do dve trećine humusnog zemljišta što je važno i za njih kao proizvođače. Osim toga, mnoga zaštićena područja su stradala od nekontrolisanog šierenja požara prilikom spaljivanja žetvenih ostataka. – upozorava Nataša Pil iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Zelena patrola: Situacija je katastrofalna, u Vojvodini nema ko da gasi požar

Zelena patrola: Situacija je katastrofalna, u Vojvodini nema ko da gasi požar
Vi kad pođete iz garaže pitanje je da li ćete moći da stignete do mesta gde treba da intervenišete.– kaže Ljubica Krnjajić, predsednica Vatrogasnog društva Vojvodine.

– Verujte mi nemamo više ni kamiona ni ljudi, ne znam ni koga da pošaljem… mi imamo sedam intervencija a ja nemam ni jedno vozilo. Morate da shvatite da gori cela površina rumske i iriške opštine – odgovaraju vatrogasci iz opštine Ruma, na poziv Zelene patrole da ugase požar pored puta Ruma – Šabac.

Vojvođanska zelena inicijativa

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Vučić nije ispunio zadatak, Merkel pronašla zamenu u Ani Brnabić?

Sre sep 18 , 2019
Vučić nije ispunio zadatak, Merkel pronašla zamenu u Ani Brnabić? Treća poseta Berlinu za manje od godinu dana, ali tek sada prva, zvanična, sa svim počastima. Neki analitičari procenjuju da […]
Vučić nije ispunio zadatak, Merkel pronašla zamenu u Ani Brnabić?
%d bloggers like this: