U celoj Evropi se bore protiv toga ali u Srbiji – ništa! Pedeset miliona evra šteta godišnje!

U celoj Evropi se bore protiv toga ali u Srbiji – ništa! Pedeset miliona evra šteta godišnje!

Pedeset miliona evra šteta godišnje

RAK DUNAVA

U celoj Evropi se bore protiv toga ali u Srbiji – ništa! Pedeset miliona evra šteta godišnje!
Zelena patrola u Starom Slankamenu s Nenadom Pešutom iz udruženja Rečni rakovi

Ribe sve manje, invazivne vrste rakova sve više

Tim Zelene patrole je posetio Stari Slankamen na poziv ekoloških aktivista iz udruženja „Rečni rakovi“ i upoznao se s problemom koji muči ribare na Dunavu

. Ne pamtim da je neko skoro uhvatio autohtonu vrstu raka. – zaključuje Nikola Živanović Mačak, ribolovac

– Sve se promenilo. Nema više riba kao što je nekad bilo, naročito, od kada se pojavila invazivna vrsta raka. Oni su uništili i našu vrstu raka. Ne pamtim da je neko skoro uhvatio autohtonu vrstu raka .– zaključuje Nikola Živanović Mačak, ribolovac.

U celoj Evropi se bore protiv toga ali u Srbiji – ništa! – zaključuje Mladen Trifunski iz udruženja Rečni rakovi

– Ribari se žale, ribe nema i biće je sve manje. Pojavila se invazivna vrsta raka Primetili su je ribolovci pre dve tri godine. U celoj Evropi se bore protiv toga ali u Srbiji – ništa! – zaključuje Mladen Trifunski iz udruženja „Rečni rakovi“.

Ovi rakovi su veći i agresivniji od naših autohtonih

– Najveći problem su, trenutno, rečni rakovi tj. invazivna vrsta rečnih rakova koja je,u Dunav, ubačena u drugoj polovini devetnaestog veka. Cilj je bio da se nadoknadi brojnost domaćeg raka (autohtonog) koji je zbog ishrane bio izlovljen i na ivici istrebljenja. Tada se nije znalo da će ovaj rak imati račju kugu koja uništava autohtonu vrstu rakova. Malo se o tom problemu priča. Oni godišnje pojedu do 150 tona ikre i na taj način naprave 50 miliona evra štete.

U celoj Evropi se bore protiv toga ali u Srbiji – ništa! Pedeset miliona evra šteta godišnje!

U celoj Evropi se bore protiv toga ali u Srbiji – ništa! Pedeset miliona evra šteta godišnje!
Invazivni rakovi godišnje pojedu do 150 tona ikre i na taj način naprave 50 miliona evra štete

Tolika šteta a ne ulaže se ni hiljadu evra za rešavanje problema.Ne postoji pravna regulativa koja se odnosi na ovaj proble. Jedan od ciljeva našeg udruženja je da se to zakonski reši. Imamo načelnu podršku od Ministarstva zaštite životne sredine, nadležnih institucija, stručnjaka iz ove oblasti. Uspostavili smo kontakte i dogovaramo saradnju sa ekološkim aktivistima iz zemalja u regionu, koje imaju slične probleme. – kaže Nenad Pešut, predsednik udruženja „Rečni rakovi“.

Za nekoliko dana ove mreže se napune rakovima

– Iz ekonomskih razloga je unošen američki rak, koji naraste i do dvadesetak cm i bude težak do 300 gr. Međutim, ispostavilo se da je to jedna agresivna vrsta, koja prenosi račju kugu u staništa neotpornih naših vrsta rakova. Osim toga, ova invazivna vrsta uništava ikru i riblju mlađ.U svim rekama su se autohtone vrste rakova povukle u gornje tokove reka pred invazivnom vrstom. Jedino rešenje je izlovljavanje i fizičko odstranjivanje iz reke. Oni se mogu jesti, jer koliko je kvalitetna riba iz Dunava toliko je kvalitetno i njihovo meso.- ističe dr Milan Matavulj, biolog.

Legenda kaže da su ovi rakovi došli pre 70 godina sa američkim brodovima.- dodaje Armin Biedenbach, ribolovac iz Nemačke

– U Nemačkoj, već sada, postoji pet vrsta invazivnih vrsta rakova. Legenda kaže da su ovi rakovi došli pre 70 godina sa američkim brodovima.- dodaje Armin Biedenbach, ribolovac iz Nemačke, koji poslednju godinu provodi sa ribolovcima u Starom Slankamenu.

To ne može da se iskoreni bez neke organizovane akcije. – kaže Dušan Eglendžija, osnivač udruženja nautičara Marina

– U Dunavu postoji 36 osnovnih vrsta riba. Od toga je 20 vrsta belih koje love sportski robolovci. Ostale se ribe love mrežom: som. smuđ,šaran, tostolobik,babuška…te ribe mi, još uvek, koristimo za ishranu. Redovno nosimo na kontrolu meso od ribe u Institut za ishranu u Novom Sadu. Njihov odgovor je taj da smo mi poslednja generacija koja jede ribu iz reke. Dunav je veoma zagađen i sve to utiče na kvalitet ribe. Inače, na dnu ove reke je na milione rakova i to invazivne vrste. To ne može da se iskoreni bez neke organizovane akcije. – kaže Dušan Eglendžija, osnivač udruženja nautičara „Marina“.

Izvor: Vojvođanska zelena inicijativa

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Policija u Njujorku čuvala Malagurskog od albanskih demonstranata (video)

sub okt 5 , 2019
Policija u Njujorku čuvala Malagurskog od albanskih demonstranata (video) Albanska dijaspora u Njujorku organizovala je proteste na premijeri filma „Težina lanaca 3“. Demonstranti su uzvikivali „UČK“, a tokom protesta jedan […]
Policija u Njujorku čuvala Malagurskog od albanskih demonstranata (video)