Zbog profita privatnih kompanija reka Krivaja ostala bez vode!

1

Zbog profita privatnih kompanija reka Krivaja ostala bez vode!

Zelena patrola javlja

Reka Krivaja je ostala bez vode između Feketića i Srbobrana

Ugrožen živi svet u reci i oko reke

Reka Krivaja prestaje da teče na delu toka između Feketića i Srbobrana

Na poziv ekologa, lovaca i robolovaca juče je Zelena patrola posetila dve lokacije na reci Krivaji. Lokaciju na kojoj ima vode za potrebe privatnih poljoprivrednih kompanija i lokaciju, između Feketića i Srbobrana, gde reka ne teče.

– Osnovno pitanje je ko upravlja vodnim režimom na teritoriji Vojvodine? Ko je dao pravo privatnim poljoprivrednim kompanijama da neograničeno eksploatišu vodu iz reke Krivaje za potrebe zalivanja svojih poljoprivrednih useva i ostvarivanja dobiti? Radi ostvarivanja privatnog interesa nekoliko kompanija koje koriste vodu iz reke Krivaje i posle brane reka ostaje bez vode i ne teče do ušća. Sav živi svet iz reke i oko reke je ugrožen. Riba i vodozemaca nema a divljač takođe nema gde da pije vodu. Građani koji žive nizvodno od brane nemaju vode za zalivanje bašti. Ostavljeni smo na cedilu i bez vode godinama. – razočarano konstatuje Dragan Kurjački iz Ekološkog pokreta Srbobrana.

– JP Vode Vojvodine su za 2019. godinu naplatile ribolovne dozvole u iznosu od 7 000 rsd. Gde da se peca kad ni reke nema?! Važno je da nam se redovno naplaćuje navodnjavanje i odvodnjavanje! – poručuju ribolovci.

Zbog profita privatnih kompanija reka Krivaja ostala bez vode!
Ribolovačke dozvole se plaćaju JP Vode Vojvodine a nema ni reke Krivaje ni ribe! – žale se ribolovci.

Podsećamo da je voda u reci Krivaji zagađena „zahvaljujući“ velikim zagađivačima iz Bačke Topole. Tako zagađenom vodom privatne poljoprivredne kompanije zalivaju poljoprivredne useve, koji posle završe na našim trpezama! Dakle, efekti ekološke katastrofe koja se godinama dešava na reci Krivaji, od zagađenja do prekomerne eksploatacije, su nesaglediviza zdravlje građana i kvalitet životne sredine.

Zbog profita privatnih kompanija reka Krivaja ostala bez vode!

Vojvođanska zelena inicijativa

Urednik

One thought on “Zbog profita privatnih kompanija reka Krivaja ostala bez vode!

  1. Ovo je njihova država, bez sile nije moguće skinuti krpelje….I zašto ne navodite glavne krivce ? Evo ja ću ako se vi već plašite – Žibel B.Topola ( Nedeljko Šipovac bivši ministar poljoprivrede), Perutnina ( vlasnik Ukrajinci) i DTD Ribarstvo ( imanje u Lovćencu – vlasnici porodica Đorđević). Čemu vaš strah i kako mislite da se borite za čistiju Srbiju …..ćutanjem ?

Vaš komentar

Next Post

Savić: Ovo nije moja država, ovo je mafijaško reketaško zelenaška jazbina

Čet sep 12 , 2019
Savić: Ovo nije moja država, ovo je mafijaško reketaško zelenaška jazbina Drugo Osnovno Javno Tužilaštvo u Beogradu, čuvena Katanićeva 15, pismom koje su mi poslali 10.09.2019.godine, obavestili su me da […]
Savić: Ovo nije moja država, ovo je mafijaško reketaško zelenaška jazbina
%d bloggers like this: