#REMOTE

Zvuči strašno, ali nije…

Neki od mojih LinkedIn pratilaca su me zamolili da sa njima podelim svoja iskustva vezana za online rad pa sam rešila da ukratko podelim svoje iskustvo.

Ja radim online godinama (zvanično 4), ali je moje online iskustvo počelo pre 15 godina kroz gejming. Ono što je izgledalo kao najobičnija igra u stvari je bila priprema (organizacija online dogadjaja za velike internacionalne gejming grupe (50-100) godinama je bila samo zabava, ali mi je pomoglo da razvijem veštine koje sada koristim za rad). Takodje, neki segmenti procesa filmske proizvodnje mogu biti izvedeni online i to iskustvo se predhodno gomilalo. Moja “remote revolucija” je počela kada sam rešila da razvijem prvi projekat iz IT sektora koji je podrazumevao implementaciju novih tehnologija. Od tada, moj rad je 99% Remote, a rad na projektima na kojima su partneri iz USA, Kine, Evrope, Rusije i gde učestvuje nekada i po više zemalja (5-10), je postao normalan.

U zavisnosti od Vaše kompanije i potreba Vašeg posla, znaćete koji programi su Vam neophodni za rad. Ali, na početku, aplikacije koje svakodnevno koristimo, “odradiće” posao: Zoom, Skype, Viber, Messenger, WhatsApp… Vaš menadžer će Vam verovatno poslati listu neophodnih aplikacija i programa (ukoliko ste Vi ti koji vodite grupu, odaberite ono što odgovara većini. Takodje, obratite pažnju da Vaše kolege iz Rusije i Kine, ukoliko ih imate, koriste drugačije aplikacije, jer neke od gore navedenih nisu dostupne na njihovom tržištu). Svi Microsoft programi su uglavnom “must” (Word, Excel, Power Point…) i oni uglavnom podrazumevaju upotrebu Cloud-a kako bi čitava grupa imala pristup radnom materijalu (OneDrive se uglavnom najviše koristi). U slučajevima kada posao to zahteva, nije loše imati ni neke Adobe pakete (PDF, Photoshop, Corel, Premier…), a postoje i veoma zanimljive platforme za grupni rad kao, na primer, Basecamp… Takodje, postoje mnogi “free to use” online alati, poput CloudCoverta, koji Vam mogu biti od ogromne pomoći prilikom pripreme dokumentacije… Ja obično koristim dva uredjaja – telefon za organizovanje sastanaka i kompjuter za praćenje radne dokumentacije tokom sastanka.

Sve navedeno – čekirano… Kod kuće ste i možete da počnete…

Imajte na umu da smo svi različiti i da svako od nas već ima svoju rutinu u pripremi za posao… Ja praktikujem da ustanem 2 sata ranije, da popijem kafu, doručkujem, meditiram 15 minuta, istuširam se i počnem sa neophodnim pripremama za prvi sastanak tog dana. Ta rutina mi pomaže da podignem energiju na nivo koji mi je potreban da bih bila spremna za predstojeće dogadjaje. Takodje mi daje dovoljno vremena da proverim pristiglu dokumentaciju, pošaljem aktivni radni materijal učesnicima pre sastanka i da izorganizujem grupnu konferenciju. Vaša rutina može biti drugačija, ali pokušajte da ne idete na sastanak direktno iz kreveta – Vaša pospanost će se osetiti, koncentracija će Vam biti slaba kao i Vaša produktivnost. Online rad treba shvatiti ozbiljno kao i regularan rad. Internet je, u stvari, veoma osetljiva mreža i mnoge stvari se mogu osetiti putem njega.

Ukoliko nemate posebnu radnu sobu, bilo koji tihi kutak u kući može odgovarati. Budite sigurni da Vaši ukućani znaju da ste “na poslu”. Možda će i njima biti potrebno malo vremena da se naviknu, možda će Vas mama pozvati na ručak par puta u sred conference call-a, ali to će prestati vremenom. Set slušalica je neophodan, pomoći će Vam da anulirate pozadinsku buku i da se fokusirate na online sastanak. Kada su Vam slušalice na ušima, Vi ne možete da čujete sopstvenu pozadinsku buku, ali Vaše kolege mogu. U slučajevima kada je to neophodno, isključite mikrofon dok ne dodje Vaše vreme da govorite (samo ne zaboravite da ga uključite kad počnete da pričate ili ćete morati da ponavljate ono što ste malopre rekli… Dešava se…). Takodje, nemojte pričati preglasno, jer pričate direktno u nečije uho, pa budite pažljivi.

Ostalo će zavisiti od Vaše kompanije i nemojte oklevati da kontaktirate menadžera u slučaju da su Vam potrebne dodatne konsultacije, objašnjenje programa, ili u bilo kom drugom slučaju u kom Vi to smatrate neophodnim.

Ja sam preduzetnik, i pored EU-Horizon projekata na kojima sam radila u poslednje vreme, radim i na privatnim projektima, tako da moj dnevni raspored zavisi od mene. Ponekada, radni sati se produže na vikend, nekad na godišnji odmor, ali nekada dopustim sebi da Ponedeljak proglasim Nedeljom broj 2. Vaša kompanija će verovatno imati neko definisano radno vreme čak i ako radite online, pogotovo kada su u pitanju nedeljni radni sastanci. Pronalaženje pravog Radno Vreme-Privatni Život Balansa je izuzetno važno, jer u suprotnom možete izgubiti privatni život ili efektivne radne sate.

Ukoliko ne računamo društvene mreže, internet komunikaciju, moju porodicu i prijatelje, ja sam relativno asocijalna, ali će mnogi osetiti anksioznost tokom Covida. Na raznim društvenim mrežama možete pronaći mnoge savete kako da prebrodite krizu koju je Covid izazvao i lakše izorganizujete svoj Remote rad. LinkedIn je jedna od najboljih profesionalnih mreža, a nakon što je Covid počeo, mnogi online kursevi i couching časovi, kao i mnogi online alati, su postali vidljiviji na mreži.

Prilično je teško ovu situaciju gledati iz pozitivnog ugla, ali pokušajte: imaćete malo više vremena za svoju porodicu, imaćete više vremena za sebe, možda ćete savladati neku novu veštinu i izazvati sebe na nekim drugim nivoima. Najvažnije je da ostanete u svom domu i da ostanete zaštićeni. Covid će proći, a Vi možete izaći iz svega jači nego ikada. Nadam se da će ovaj članak pomoći nekima od Vas, da ćete uspeti da pronadjete svoj put kroz internet i eskalirati sopstveno radno iskustvo. U svakom slučaju, Ostanite Kod Kuće.

#OstaniKodKuće #Covid #Remote #Microsoft #Basecamp #Skype #ComfortZone #LIfeCoach #ClaudioCampobassi #LinkedIn

Source: https://www.linkedin.com/in/zorica-bogicevic-7bb85a20/

Zorica Bogičević, reditelj i project manager

 

Zorica Bogičević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Novi uređaj umesto respiratora

pon mar 30 , 2020
Manje od nedljeu dana bilo je potrebno da se napravi aparat koji će, kako prenosi Bi-Bi-Si, pomoći pacijentima da izbegnu intezivnu negu. Inženjenjeri Univerziteta u Londonu su, združenim snagama sa […]