Novi uređaj umesto respiratora

Manje od nedljeu dana bilo je potrebno da se napravi aparat koji će, kako prenosi Bi-Bi-Si, pomoći pacijentima da izbegnu intezivnu negu. Inženjenjeri Univerziteta u Londonu su, združenim snagama sa kliničarima londonske Univerzitetske bolnice i Mercedesom Formule 1, radili na izradi aparata za kiseonik uz pomoć koga bi se ubacio vazduh u pluća pacijenata bez potrebe za respiratorom.

Uređaji za konstantan pozitivan pritisak u disajnim putevima (CPAP) se već koriste u bolnicam, ali nema ih je dovoljno.  U Kini i Italiji su ovi aparati upotrebljeni kao pomoć pacijentima zaraženim virosom kovid 19.

Prvih četrdeset novih uređaja isporučeno je univerzitetskoj i u još tri londonske bolnice. Ako testiranje dobro prođe, Mercedes-AMG-HPP može da proizvede dnevno do hiljadu ovih uređaja. Regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode u  Velikoj Britaniji već je odobrila njihovu upotrebu.

Novi apart  omogućava neprkidan protok mešavine vazduha i kiseonika, pod pritiskom, kroz usta i nos pacijenta. Što znači da pluća ostaju otvorena i na taj način se povećava količina kiseonika koji ulazi u njih. Ovo smanjuje napor potreban za disanje, posebno kada su alveole oslabljene zbog infekcije kovidom19.

Za razliku od obične maske povezane sa kiseonikom,  CPAP obezbeđuje vazduh i kiseonik pod pritiskom, zato je  neophodna maska koja čvrsto prijanja uz lice bolesnika, preko usta i nosa, ili prozirna „kaciga” na glavi. Ovo je manje invazivno od respiratora, za koje pacijenti moraju biti snažno „povezani” i sa ubačenom cevi u disajne puteve.

„Upotreba CPAP aparata kod pacijenata sa zaraznim respiratornim infekcijama je pomalo problematična, jer bi svako malo curenje oko maske moglo raspršiti kapljice i tako zaraziti medicinsko osoblje”, kaže Dunkan Joung, profesor intenzivne nege.

Profesor Mervin Singer kaže da rizik može da se smanji ako bi se pacijentu umesto maske stavila „kaciga”. Više od 2.000 obolelih od koronavirusa prima kiseonik pomoću CPAP uređaja u bolnicama u Lombardiji.

Zajednica Formule 1, po rečima  generalnog direktora Mercedes-AMG pogona, pokazala je impresivan odgovor na poziv za podršku. U Mercedesu ne kriju da su ponosni što svoj resurse mogu da stave na raspolaganje Unioverzitetskoj bolnici u Londonu za isporuku  CPAP aparata uz najveće  standarde i u najkraćem mogućem roku.

Izvor: Politika

Bojan Milić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Vučić: Ako bude potrebno karantin će biti 24 časa!

pon mar 30 , 2020
Biću spreman da predložim Vladi Srbije i dvadesetčetvoročasovni policijski čas ako bude potrebno da zaštitimo živote ljudi, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U intervjuu za TV Prva on je […]