Radikali predali 100.000 potpisa za ukidanje javnih izvršitelja

Radikali predali 100.000 potpisa za ukidanje javnih izvršitelja

BEOGRAD – Narodni poslanici Srpske radikalne stranke predali su danas novi Predlog zakona o izvršnom postupku i obezbeđenju sa više od 100.000 potpisa podrške građana Srbije.

SRS

Zamenik predsednika Stranke, Aleksandar Šešelj na današnjoj konferenciji za novinare rekao je:

“Srpska radikalna stranka skupila je više od 100.000 potpisa građana Srbije protiv javnih izvršitelja, tj. za ukidanje institucije javnog izvršitelja i Skupštini Srbije će predložiti potpuno novi Predlog zakona o izvršenju, koji više neće dopuštati da nam se dešavaju ovakve pljačke kakve smo imali prilike da vidimo u prethodnom periodu, a koje su nam doneli javni izvršitelji. Dakle, institucija javnog izvršitelja je uvedena u naš sistem 2011. godine, a uvela ju je Demokratska stranka. Srpska napredna stranka je u vreme uvođenja ove institucije bila protiv uvođenja iste, pa smo posle videli da su ih 2015, a i nedavno podržali, potvrdili njihova ovlašćenja”, kazao je on.

“Mi mislimo da se ta institucija u praksi pokazala kao vrlo nepravedna i nehumana. Mi želimo da našim novim Predlogom zakona onemogućimo da bilo ko, a pogotovo zbog malih potraživanja, ostane bez krova nad glavom. Mi u našem novom Predlogu zakona propisujemo da niko ne sme da ostane bez minimum 12 kvadrata stana, tj. stambenog prostora po članu domaćinstva, i vraćamo izvršenja u sudove. Mi mislimo da je nenormalno da se treće lice toliko bogati iz dužničko-poverilačkog odnosa, da niko nema nikakvu kontrolu nad tim šta rade javni izvršitelji, da ta puka statistika, o kojoj Ministarstvo pravde priča, nije dovoljan razlog za postojanje jedne takve institucije, kao što su javni izvršitelji. Obišli smo celu Srbiju, prikupili smo više od 100.000 potpisa. Mislimo da je jedno od gorućih pitanja pitanje javnih izvršitelja, da je potrebno da se to što pre ukine, jer se apsolutno ne poštuju, pre svega, ljudska prava, kao ni dostojanstvo građana Srbije. Puno je takvih primera, mi smo o tome vrlo često govorili. Sad je prilika da vidimo da li će vlast u Srbiji da se ogluši na ovaj apel, pre svega građana koji su potpisali ovu peticiju, a onda i nas, srpskih radikala”, zaključio je on.

Izvor: RTV

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Aleksić: Stefanović da podnese ostavku jer njegov otac učestvuje u izvozu srpskog oružja

uto sep 17 , 2019
Aleksić: Stefanović da podnese ostavku jer njegov otac učestvuje u izvozu srpskog oružja Prvi potpredsednik Narodne stranke i narodni poslanik Miroslav Aleksić izjavio je danas da bi ministar unutrašnjih poslova […]
Aleksić: Stefanović da podnese ostavku jer njegov otac učestvuje u izvozu srpskog oružja