Odlikovanja herojima u borbi protiv virusa korona

Zaslužni pojedinci i institucije, koji se na prvoj liniji fronta bore protiv kovida 19, odlikovani su najvišim državnim priznanjima za svoj doprinos u toj borbi, a predsednik Aleksandar Vučić tim povodom je poručio da su oni svojim radom, čašću i odgovornošću zaslužili da postanu primer svima nama.

Na listi dobitnika odlikovanja je 101 ime, ali su ih epidemiološke mere zaštite sprečile da se tim povodom svi okupe na jednom mestu, već će im predsednik uručiti ordenje kada epidemiološka situacija to dozvoli.

U obraćanju, predsednik Vučić je čestitao današnji praznik, Dan primirja u Prvom svetskom ratu, ističući da se danas obeležava vreme srpske tragedije, ali i veličanstvenih pobeda.

„Danas je trenutak da se zahvalimo onima koji su dali sve što su imali, položili živote za otadžbinu, ali i onima koji danas rade sve što mogu da sačuvaju živote našim ljudima”, poručio je Vučić.

On je rekao da je čast ogromna i neprocenjiva obveznica, koju društvo priznaje pojedincu, ali i dug koji pojedinac oseća prema društvu.

„Biti častan nije ništa drugo nego neprestano davati bezrezervno sve što neko ima i više od toga onima kojima je to davanje neophodno da prežive. Zato mi je danas nemoguće da pokušam da vratim dug koji imamo prema svim laureatima”, rekao je Vučić.

Zato se zahvalio svima njima jer su oni izuzetni, časni ljudi koji su znali koliko treba da daju, a da im niko nije tražio, i vrate svoj dug društvu, državi i narodu.

„Dali su kao nikad niko, mnogo više nego što su dužni, da većini nas to bude dovoljno da nastavi da živi. Pitam se kako ste mogli da pronađete tu snagu u sebi, da vam ništa nije teško, da tiho i bez kukanja pružite građanima sve što im je bilo potrebno”, rekao je Vučić.

Mogli su, konstatovao je, jer su časni i odgovorni ljudi, bolji od ostalih, posebni i izuzetni,

„Zaslužujete da zauvek ostanete primer”, poručio je predsednik Srbije.

(Foto Beta)

Oni su, kaže, znali da od malog broja njih, zavisimo svi mi ostali, koji bismo, bez naših heroja na prvoj liniji odbrane, mogli samo da sagnemo glavu i čekamo da nas nevidiljivi neprijatelj istrebi.

Imena svih dobitnika pročitana su danas u zgradi Predsedništva Srbije, u kojoj su se, pored predsednika Vučića, danas još i premijerka Ana Brnabić i epidemiolog dr Predrag Kon, član Kriznog štaba, jedan od laureata, odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena.

Srbija se sa korona virusom bovi već osam meseci, od prvog slučaja kovida 19, registrovanog 6. marta ove godine.

U tom periodu, ukupno je obolelo 66.888 osoba, a preminulo je 915 pacijenata. U Srbiji je od tada testirano 1.442.642 ljudi, prenosi Tanjug.

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena Predragu Konu

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena Vučić je dodelio epidemiologu Predragu Konu i infektologu Mijomiru Pelemišu.

Orden Karađorđeve zvezde drugog stepena dodeljen je pulmologu Branislavu Nestoroviću, direktoru Infektivne klinike u Beogradu Goranu Stevanoviću, imunologu Srđi Jankoviću, direktorki Instituta za onkologiju i radiologiju Danici Grujičić i epidemiologu Branislavu Tiodoroviću.

Vučić je Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovao doktore Ivanu Milošević, Nebojšu Lađevića, Mariju Zdravković i Radmilu Janković.

Među dobitnicima Zlatne medalje za zasluge su Insititut transfuziju krvi Srbije, Institut za javno zdravlje „Batut” i Institut „Torlak”, javlja Beta.

Nagrađeni su i novinar Pinka Mladen Mijatović, novinarke Radio-televizije Srbije Ana Stamenković i Ivana Božović i snimatelj RTS-a Vladimir Zakonović, kao i novinarka Blica Milica Marković.

Na listi nagrađenih su premijer Luksemburga Ksavijer Betel i Nikolaj Muhin, slikar koji je oslikao Hram Svetog Save.

Izvor: Politika

Novinar

Vaš komentar

Next Post

Kon otkrio kome posvećuje ORDEN!

Sre nov 11 , 2020
“Vreme je da se situacija u borbi sa koronom preokrene, da sa pojavom vakicna i solidarnim sprovođenjem mera potpisnemo ovu neman 21. veka”, poručio je danas epidemiolog dr Predrag Kon, […]
%d bloggers like this: