Naša Maja: Kod nje je i pranje zavesa državna tajna!

Naša Maja: Kod nje je i pranje zavesa državna tajna!

Može joj se: U planu javnih nabavki Skupštine Srbije za 2019. godinu vrednost svih javnih nabavki proglašena tajnom iako zakon propisuje da je taj podatak obavezan osim u izuzetnim slučajevima

Kod nje je i pranje zavesa državna tajna!
Screenshot, Facebook

Remont liftova, kupovina računara, molersko-farbarski radovi, zamena klima-uređaja, asfaltiranje prilaznih puteva samo su neke od javnih nabavki na koje je Narodna skupština Srbije planirala da troši novac u 2019. godini, ali je vrednost tih javnih nabavki proglašena tajnim podatkom, otkriva Kurir.

Naime, u planu javnih nabavki za 2019. godinu, koji je Narodna skupština od 6. februara ove godine, kada je donet, menjala dva puta, a poslednji put 3. juna ove godine, podaci o procenjenoj vrednosti svih planiranih javnih nabavki proglašeni su tajnom.

Iako Zakon o javnim nabavkama ostavlja mogućnost da se u specifičnim slučajevima procenjena vrednost javne nabavke ne mora objaviti, teško da iko može poverovati da vrednost pranja zavesa i tepiha može na bilo koji način ugroziti državni interes i bezbednost zemlje.

Šta je osnov?

U Narodnoj skupštini Srbije tajna je i procena vrednosti nabavke kancelarijskog materijala, usluga prevođenja, pa čak i nabavka džogera, krpa i drugih sredstava za održavanje higijene, kao i održavanje roletni, venecijanera i platnenih rolo zavesa.

Da bi neki podatak iz plana javnih nabavki bio tajan, za to, kako objašnjava Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnost Srbija, mora da postoji neki valjan osnov.

– Taj osnov sasvim sigurno ne postoji za sve javne nabavke koje sprovodi jedan državni organ poput Skupštine, a verovatno ne postoji ni za jednu. Teret dokazivanja da postoje razlozi za tajnost je na onome ko je to odredio, a u ovom slučaju to je sekretar Narodne skupštine. Naručioci ponekad pravdaju potrebu za tajnošću podataka time da ponuđači ne saznaju unapred koliko je državni organ izdvojio za tu namenu.

Naša Maja: Kod nje je i pranje zavesa državna tajna!

Jedan učesnik?

Međutim, to što procenjena vrednost neće biti javno objavljena nije nikakva garancija da ta informacija neće biti dojavljena onome sa kime je posao unapred ugovoren – kaže Nenadić i dodaje da je bolje da se vrednost javne nabavke objavljuje, osim u izuzetnim slučajevima, kada postoji samo jedan učesnik na tržištu koji može da pruži tu uslugu.

Iz Narodne skupštine nismo dobili odgovore zbog čega su svi podaci o vrednosti planiranih javnih nabavki proglašeni tajnim.

Naša Maja: Kod nje je i pranje zavesa državna tajna!

Podsećanje

NAUK IZ AFERE „BUĐAV SIR“

Podsetimo, u oktobru prošle godine planula je afera vezana za nabavku bademovog mleka i ekskluzivnih italijanskih i francuskih sireva za državne organe koju je sprovela Uprava za zajedničke poslove republičkih organa, pa između ostalog i za restoran Narodne skupštine, u kome se na pauzama zasedanja goste narodni poslanici, a o tome je Kurir prvi pisao. Maja Gojković tada je javno upitala zašto se ne proveravaju restorani drugih državnih organa, već samo skupštinski. Možda je upravo poučena iskustvom iz te afere predsednica parlamenta odlučila da u Planu javnih nabavki za 2019. sakrije vrednost svih nabavki.

Izvor: Kurir.rs/ Slavica Tomčić

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

BEKUTA: Ne 'vataj me kad si oženjen! MRKA: Vrati mi moje pare!

uto avg 20 , 2019
BEKUTA: Ne ‘vataj me kad si oženjen! MRKA: Vrati mi moje pare! Srceparajuća priča o tome kako su se upoznali estradno-politički velikani ove zemlje Ana Bekuta i Milutin Mrkonjić objavljena […]
BEKUTA: Ne 'vataj me kad si oženjen! MRKA: Vrati mi moje pare!