Vučić: SNS će prihvatiti predlog Gordane Čomić

Vučić: SNS će prihvatiti predlog Gordane Čomić

Vučić: SNS će prihvatiti predlog Gordane Čomić
Screenshot

Predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić rekao je da će poslanička grupa te stranke u parlamentu podržati izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima koje je predložila poslanica opozicione Demokratske stranke Gordana Čomić. Izmene predviđaju da na republičkim i lokalnim izbornim listama žene čine najmanje 40 odsto kandidata. Predsednik je naveo da na njega niko ne može da izvrši pritisak, pa ni kada je reč o predloženom spuštanju cenzusa za parlamentarne izbore sa pet na tri odsto.

Aleksandar Vučić je naveo da to pokazuje da Srbija u demokratskom smislu ide napred.

“Bićemo jedan od pet parlamenata u celoj Evropi po broju žena koje ćemo imati”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle sastanka sa evropskim komesarom za proširenje.

Veruje, kaže, da će to doprineti dodatnoj stabilizaciji političkih prilika u Srbiji jer su žene, kako je napomenuo, mirnije, staloženije i brinu više o budućnosti nego prošlosti.

“To će doprineti i kvalitetu našeg životnog standarda i rada u svim demokratskim institucijama u budućnosti”, istakao je Vučić.

U Skupštini Srbije u toku je rasprava o izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima koje predviđaju smanjenje cenzusa sa pet na tri odsto.

Na dnevnom redu su i predlozi opozicione poslanice DS-a Gordane Čomić koje predviđaju da na listama, na lokalnom i republičkom nivou bude 40 odsto žena.

Vučić o cenzusu: Niko ne može da izvrši pritisak na mene

Vučić: SNS će prihvatiti predlog Gordane Čomić
Printscreen/ TV Pink

Predsednik Vučić je izjavio da na njega niko ne može da izvrši pritisak, pa ni kada je reč o predloženom spuštanju cenzusa za parlamentarne izbore sa pet na tri odsto, i ponovio da je to urađeno u skladu sa demokratskim načelima, kako bi se poboljšao demokratski ambijent i reprezentativnost.

Vučić: SNS će prihvatiti predlog Gordane Čomić

“Mogu da kažem da postoje pokušaji pritiska, a na mene niko ne može da izvrši pritisak. I onaj ko pokuša to da uradi, vrlo brzo dobije adekvatan odgovor”, rekao je Vučić posle razgovora sa Varheljijem, upitan da li je bilo pritisaka zbog predloženog spuštanja cenzusa za parlamentarne izbore sa pet na tri odsto.

Vučić je istakao da je Srbija nezavisna zemlja i da građani sami biraju rukovodstvo, a da može da se razgovara o svemu.

Kaže da je tako na zahtev Evropljana pomeren datum izbora za 45 dana, kao i da su promenjena tri suštinska zakona koja se tiču izbornog procesa.

“Ne znam zašto je strašno kad promenite i četvrti sa tehničko-formalnom normom, koja može samo dobro da donese manjim političkim subjektima, a nije bilo strašno da promenimo tri velika i važna zakona”, napomenuo je Vučić.

Navodeći da se predložene izmene zakona nalaze trenutno pred poslanicima parlamenta, Vučić je dodao i da je predloženim izmenama pomeren cenzus za manjinske partije kako ništa ne bi izgubile, te istakao da u tome najviše može da izgubi najveća stranka, odnosno SNS.

“To smo uradili i zbog poboljšanja demokratskog ambijenta, zbog bolje reprezentativnosti, u skladu sa demokratskim načelima i niko ne može da kaže da to nije izrazito demokratska norma, sem što postoje dušebrižnici koji razumeju da im bojkot neće uspeti, a nekako bi da podrže one koji bi pomalo da destabilizuju Srbiju”, rekao je Vučić.

Izvor: RTS

Prodaje se domen ili ceo sajt Novinar.rs

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Posmrtni ostaci Bate Živojinovića biće preneti u glumčevu rodnu Koraćicu

Čet feb 6 , 2020
Posmrtni ostaci Bate Živojinovića biće preneti u glumčevu rodnu Koraćicu Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić danas je potpisao saglasnost da se ekshumiraju posmrtni ostaci Velimira Bate Živojinovića i prenesu u glumčevu […]
Posmrtni ostaci Bate Živojinovića biće preneti u glumčevu rodnu Koraćicu
%d bloggers like this: