Muamer Zukorlić kandidat za reisa

Muamer Zukorlić kandidat za reisa

Odluka Islamske zajednice u Srbiji

Mešihat i Sabor Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, na odvojenim sednicama, za funkciju reisu-l-uleme IZ BiH kandidovali su Muamera Zukorlića i aktuelnog vrhovnog poglavara Huseina Kavazovića.

Screenshot

Lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) i narodni poslanik u Skupštini Srbije Zukorlić, za naš list je rekao da ga je informacija o kandidaturi „koju nije očekivao“ zatekla u Sarajevu.

-Čast je biti kandidat za vrhovnog poglavara IZ BiH, jer je to priznanje od relevantnih ljudi – naglašava Zukorlić i dodaje da su ga, osim IZ u Srbiji, kandidovali još i Bihaćko muftijstvo i dijaspora iz Holandije. Zukorlić kaže da o funkciji vrhovnog poglavara IZ BiH nije razmišljao dok nije dobio informaciju da je kandidovan, a motiv za prihvatanje kandidature je „isključivo duhovno-noralne prirode. „Ukoliko neko od legitimnih predlagača želi da se ja pojavim kao kandidat, smatram da nemam pravo da to odbijem“, dodaje. Nakon konačne verifikacije kandidature, biračkom telu prezentovaće program, a posebno bi insistirao na dovršavanju pravne i suštinski proklamovane autonomije IZ u odnosu na državu, političare i politiku, fokusirao bi se i na eliminaciju ili svođenje na minimum frankcionaštva u IZ i oko nje. Među njegovim prioritetima je i nastavak afirmacije i unapređenja prosvetnog sektora, koji treba da bude reformisan u skladu sa izazivima 21. veka, a izuzetna pažnja biće posvećena „profilisanju strateške orijentacije muslimana Balkana uključujući i Bošnjake“, jer je potrebna jasna diferencijacija „našeg odnosa prema sebi pre svega, prema Evropi i prema muslimanskom svetu, s ciljem da se stavi naglasak na našu autohtonost u Evropi i ovde na Balkanu, kao i na potrebu daljeg profilisanja nas kao evropskih muslimana“.

Sabor IZ BiH je, 24. avgusta ove godine, doneo odluku o raspisivanju izbora za vrhovnog poglavara, a 21. septembra verifikovaće kandidature za tu funkciju. Aktuelni reisu-l-ulema Kavazović na tom mestu se nalazi od 2012. godine. Zukorlić je na čelu IZ, prvo u Sandžaku, a zatim, u Srbiji, bio od 1993. – 2016. godine. Pre tri godine, podneo je ostavku na mesto vrhovnog poglavara IZ u Srbiji i ušao je u politiku.

Izvor: Danas/ S. N.

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Jovo Bakić: Hoćete li da vam Srbija sutrašnjice budu Miša Vacić, huligani i narko-dileri?

Pon sep 9 , 2019
Jovo Bakić: Hoćete li da vam Srbija sutrašnjice budu Miša Vacić, huligani i narko-dileri? Sociolog Jovo Bakić izjavio je u Kragujevcu da “lični režim” predsednika Srbije Aleksandra Vučića počiva na […]
Jovo Bakić: Hoćete li da vam Srbija sutrašnjice budu Miša Vacić, huligani i narko-dileri?
%d bloggers like this: