Negotin: Teško povređen policajac udarcima metalnom štanglom u glavu

Negotin: Teško povređen policajac udarcima metalnom štanglom u glavu

16.11.2019.godine oko 19.00 sati u Negotinu, u ulici Momčila Rankovića ispred Policijske stanice Negotin, svirepo napadnut policajac P.I. (36) u uniformi metalnom štanglom prilikom pokušaja spašavanja žrtve nasilja u porodici, kada je od izvršioca A.B. (23) zadobio teške telesne povrede glave usled kojih je iz Negotinske bolnice hitno prevežen u medicinski centar Bor.

Negotin: Teško povređen policajac udarcima metalnom štanglom u glavu
Foto: I. Đ.

Povodom teksta pod naslovom – “POLICAJAC (36) U NEGOTINU DOBIO ŠTANGLU PO GLAVI: Pritrčao da spasi ženu koju je muž maltretirao na ulici, zbog frakture lobanje završio u bolnici“, koga je objavio KURIR 17.11.2019.god. u 14:27 sati, a koji je zasnovan na saznanjima, kako Kurir navodi, “od našeg izvora” – redakcija Novinar.rs je kontaktirala Igora Đurđevića iz Negotina, predsednika sindikalne grupe Policijskog sindikata Srbije, koji se i u ranijem periodu, kao predsednik sindikalne organizacije Policijski sindikalni pokret, povodom blage kaznene politike prema napadačima na njegove kolege više puta oglašavao i apelovao ukazujući na potrebe za pooštravanjem sankcija prema izvršiocima tih/takvih krivičnih dela. Igor Đurđević nam saopštava sledeće:

“Prvo što bih želeo da naglasim je to da zaista ne shvatam zašto se i u tom članku Kurira – a i u Blicu i svim ostalima koje sam upravo pročitao – toliki akcenat stavlja na navode da kolega u momentu kada je bio napadnut, navodno nije bio na dužnosti. Svi se pozivaju na nekakve neimenovane izvore i svi potenciraju na takvim nekakvim detaljima koji ne samo da suštinski nemaju veze sa ovim nemilim događajem, već navode na zaključke da na kraju taj napadnuti povređeni kolega kao da nije policijski službenik. Kako god, obzirom da je jedno od najbitnijih segmenata delovanja sindikata upravo zaštita i bezbednost na radu zaposlenih i samim time i povređivanje kolega na radu ili u vezi sa radom treba da bude važan segment sindikalnog interesovanja, ja ću se bazirati na raspoloživim saznanjima u vezi sa time.”

Igor Đurđević

Negotin: Teško povređen policajac udarcima metalnom štanglom u glavu

“Dakle”, nastavlja Đurđević, “radi se o kolegi zaposlenome u graničnoj policiji. Prevoz do posla i sa posla kolega zaposlenim na graničnim prelazima i obližnjim graničnim stanicama obavlja se tako što se kolege okupljaju upravo ispred policijske stanice i sa kombijem se organizovano prevoze do posla, a zatim se na isti način i vraćaju. U konkretnom slučaju, veoma je upitno da li se kolega nalazio na poslu, imajući u vidu da se prevoz do posla i povratak sa posla takođe smatra i podvodi pod radno vreme.”

Dalje nastavlja Đurđević, “u konkretnom slučaju, juče nešto nakon 19.00 sati, kada se smena sa graničnog prelaza, odnosno iz stanice granične policije dovezla kombijem do Negotina, odnosno do ulice Momčila Rankovića, ispred policijske stanice Negotin, kolege koje su se nalazile u kombiju uočile su jedno muško lice koje je sa metalnom štanglom fizički nasrće i tuče žensko lice. Kasnije se ispostavilo da se radi o mlađem bračnom paru, te da je suprug tukao suprugu kod kuće i da je ona bežala od njega i u nameri da zatraži pomoć pošla ka policijskoj stanici gde je ovaj sustigao. Kolega koji je prvi izašao iz kombija potrčao je kako bi spasio žrtvu nasilja i sprečio nasilnika da je dalje tuče. Nasilnik tada u jednom trenutku sa tom metalnom štanglom zadaje udarce kolegi u predelu glave, gde on od siline zadobijenih udaraca posrće i pada na beton, a nasilnik se daje u bekstvo. Potom je otpočela potera za tim nasilnikom koji je policijske službenike čak i gađao sa metalnom štanglom i kada je bio sustignut i savladan, doveden je nazad do policijske stanice gde se povređeni kolega i dalje nalazio bez svesti u lokvi krvi.”

“Obzirom na ozbiljnije i teže povrede glave,” priča predsednik policijske grupe Policijskog sindikata Srbije, “povređeni kolega je nakon ukazane pomoći u bolnici zdravstvenog centra Negotin hitno prevežen ambulantnim vozilom na odeljenje neurohirurgije medicinskog centra Bor. I dalje se nalazi hospitalizovan u Boru, u kontaktu smo sa njime i za sada mu se stanje popravlja, te se nadamo najboljem. Što se nasilnika napadača tiče, njemu je određeno policijsko zadržavanje i koliko sutra će biti predat nadležnom tužilaštvu uz krivičnu prijavu, pa videćemo da li će mu biti određen pritvor ili ne.”

“Lično smatram da hoće, jer u ovom slučaju radi se pre svega o licu koje je počinilo nasilje u porodici, tako da sa te strane posmatrano veliki su izgledi da će biti pritvoren. U suprotnom, da se radi samo o napadu na policijskog službenika, imajući u vidu opštu dosadašnju praksu blage kaznene politike, veći bi izgledi bili da bi se branio sa slobode. Inače, radi se licu koje je sa svojih dvadeset i kusur godina uspeo da bude u dosadašnjem periodu evidentiran kao počinilac čak trinaest krivičnih dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti i to ne računajući ovaj sadašnji događaj. Radi se mahom o delima imovinskog karaktera, ali i o delima sa elementima nasilja,” kaže Igor Đurđević.

Negotin: Teško povređen policajac udarcima metalnom štanglom u glavu

“Naime,” nastavlja on, “još 2014-e godine izvršio je krivično delo napada na policjske službenike koji su prema njemu intervenisali, pa sada ako bi me pitali da li je i koliko osuđivan, odgovoriću Vam konstatacijom da svakako, da je bio osuđen kaznom zatvora, sva ta krivična dela ne bi ni bio u stanju da izvrši jer iz zatvora ne bi bio u stanju da vrši krivična dela. Nadamo se da će i naše ministarstvo izaći sa kakvim saopštenjem i da će osuditi i ovaj, u dugom nizu izvršenih napada na uniformisane pripadnike policije. I smatramo da je krajnje vreme da sve one floskule koje su do sada bezbroj puta izrečene – da je napad na policajca isto što i napad na državu, da će najzad dobiti eilog i da će se ozbiljnije pristupiti prema takvim napadačima. Sada je prilika da država tu pokaže svoju moć i odlučnost, konkretno sudski organi. Puno puta do sada smo apelovali, na razne načine, od slanja dopisa pa i do protesta, ali konkretnijeg pomaka i efekta nije bilo, a to nam govori i skorašnja krajnje blaga osuda napadačima na kolegu žandarma iz Novog Sada, u slučaju zbog koga je čak i protestvovano ispred Suda u Novom Sadu – ali na žalost, ta takva praksa u kojoj smo mi glineni golubovi, nastavlja se u nedogled.”

Novinar.rs će pratiti na dalje zbivanja povodom ovog napada na policijskog službenika i izveštavaće o pojedinostima…

Novinar.rs/ I.Đ. 

Urednik

Next Post

Vučić: Direktorka Svetske banke je šefica meni i Rami. Kako ona naredi, tako mi slušamo

Ned nov 17 , 2019
Vučić: Direktorka Svetske banke je šefica meni i Rami. Kako ona naredi, tako mi slušamo SNS I VUČIĆ IMAJU TOTALNU VLAST ZBOG TOGA ŠTO PRIHVATAJU I PROMOVIŠU KOLONIJALNI POLOŽAJ SRBIJE […]
Vučić: Direktorka Svetske banke je šefica meni i Rami. Kako ona naredi, tako mi slušamo
%d bloggers like this: