Zoran Pađen: Zašto je važno biti član Policijskog sindikata Srbije

SINDIKALNA BORBA ZA PRAVA RADNIKA NA PRVOM MESTU !

Kao sindikalni predstavnik, član upravnog odbora Policijskog sindikata Srbije, oduvek sam zagovarao teoriju da se osnovne borbene funkcije sindikata svode na dve stvari „pravna pomoć i štrajkački fond“

Zoran Pađen PSS
Zoran Pađen, PSS – SJ Kikinda

Nažalost kod nas u ministarstvu unutrašnjih poslova ovu teoriju kod zaposlenih je teško sprovesti u delo i objasniti da je to jedino i najbolje za zaposlene jer samo na taj način obezbeđujemo sami sebi bolju radnu budućnost kao i bolju budućnost na privatnom i porodičnom planu.

Uz kratko objašnjenje, sama pravna pomoć se pruža svim članovima sindikata u najširem smislu, bez izuzetaka. Ona uključuje sve vrste pravne pomoći – od primarne (pružanje pravnih saveta i mišljenja) do sekundarne (pisanje podnesaka i zastupanje u svim vrstama postupaka, sudskim i vansudskim). Sindikat na ovo ima zakonsko pravo, uz pristanak lica koje mu se obraća, dok je štrajkački fond najveća investicija sindikata. On se mora puniti kao primarni rashod sindikata, naročito u početku njegovog rada. Idealan štrajkački fond, u kojem postoji dovoljno sredstava da se na nivou minimalne zarade finansira štrajk svih članova sindikata istovremeno u trajanju od (minimum) mesec dana, gotovo je nezamisliv u sadašnjim uslovima. Otuda se štrajkački fond mora posmatrati u najširem smislu – to su ukupna sredstva koja bi sindikat mogao da usmeri na zaposlene koji štrajkuju za vreme štrajka. Ovakav pristup omogućava da, osim specifično opredeljenih sredstava za štrajk, u masu za štrajkački fond uđu i neke druge finansijske pozicije koje odgovaraju radnom angažovanju koje nije u neskladu sa štrajkom (na primer, učešće štrajkača na projektima koje sindikat u tom trenutku realizuje).

Takođe u daljem sam zagovornik da su ostale funkcije sindikata „ solidarne i odnose se na psihološku i socijalnu podršku, druge socijalne aktivnosti, solidarna novčana pomoć, druge solidarne oblike pomoći. Sindikat može, u zavisnosti od svoje finansijske moći, razvijati različite ideje i pokretati projekte raznih pomoći članstvu, drugim ranjivim kategorijama zaposlenih i slično. Osnovna filozofija ovakvog sindikata jeste da bude „uslužni servis“ radnih i socijalnih interesa zaposlenih.

Zoran Padjen PSS
Zoran Pađen, Policijski sindikat Srbije

Nažalost socijalno društvo , i egzistencijalna svakodnevna borba su korist za neke druge „sindikate i njihove predstavnike“ jer baš takvu situaciju koriste za svoje lične interese kroz (napredovanja, materijalne novčane koristi, zapošljavanje svojih najbližnjih…), zaposlenima nude sve kroz „sitne poklone“ uključujući (novogodišnje paketiće za decu, osmomartovske poklone za žene…), nude razna organizovana druženja poznata pod okrivljem „leba i igara“.

Protiv takvog načina i delovanja sindikalnog urušavanja i degradiranja uopšteno sindikalizma u MUP-u moramo se kolektivno svi boriti. Takvim organizacijama moramo staviti jasno do znanja da nisu poželjni u našim radnim sredinama, najbolje sredstvo odbrane jeste nepristupati takvim organizacijama jer samim pristupanjem činimo da nesvesno učestvujemo u ličnoj propasti, tim organizacijama punimo novčane fondove gde takav fond ili ti „kasa curi na bezbroj rupa a novac odlazi u dzepove koje kakvih sumnjivih likova“ a čelnim ljudima tih organizacija se daje legitimitet za razno „bahaćenje“ i stvaranje lažne slike sindikalnog predstavnika.

Ono što jeste sigurno je to da ću sa svojim sindikalnim kolegama, predstavnicima Policijskog sindikata Srbije i u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima na proširenju svesti kod zaposlenih u MUP-u, gde ćemo objašnjavati koja je osnovna svrha rada i delovanja sindikata u kolektivu i društvu u kojem provodimo svoje radne obaveze i osnovne životne poslove. Nas u Policijskom sindikatu Srbije deli mnogo toga od drugih „sindikata“ u MUP-u, naš obraz i čast ničim nismo prodali, oduvek smo na prvom mestu gledali pravo i interes svakog zaposlenog, tako će biti i u narednom periodu.

Z. Padjen i V. Mijailovic
Zoran Pađen i Veljko Mijailović, predsednik PSS

Zahvalnost i poštovanje dugujemo članstvu Policijskog sindikata Srbije SJ Kikinda koji ovo sve i podržavaju kroz razne oblike podrške našem PSS-u.

MLADI POLICAJACI ODLUČNI KAD JE U PITANJU UČLANJENJE U POLICIJSKI SINDIKAT SRBIJE !

Primarni zadatak sindikata je ne samo zaštita radničkih prava već i radničkog dostojanstva. Upravo iz toga proizlazi pravo na dostojnu, dostojanstvenu platu, dostojne uslove rada i dr.

Zašto je važno biti član sindikata?

Članstvom se pojačava osećaj pripadnosti kolektivu, sredini i stiče određena vrsta samopouzdanja i sigurnosti. Dobija se bolja mogućnost za usavršavanje i stručno osposobljavanje, finansijska pomoć onima kojima je to u određenim trenucima neophodno i ono što je možda i najvažnije – zaštita prava zaposlenih i pružanje besplatne pravne pomoći.

Zoran Pađen
Zoran Pađen: “Mlade kolege pristupaju PSS”

-Međutim, najvažniji razlog da budete član sindikata jeste da imate pravo da se vaš glas čuje na mestima gde je to neophodno i kada je neophodno, a to je uvek kada su vaša prava neopravdano činjenjima i nečinjenjima zapostavljena ili ugrožena.

-Vizija naše Sindikalne organizacije odnosi se na negovanje masovnosti članstva kroz, pre svega, održavanje obećanja definisanih u planovima, u kojima ciljeve određujemo osluškujući potrebe članstva.

 

Zoran Pađen, član Upravnog odbora PSS

SINDIKALNA JEDINICA KIKINDA

 

Novinar.rs/I.Đ.

Novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Tako je govorio Vučić: Za tri dana ćemo skupiti pet hiljada radikala da krenu na Kosovo (Povodom proglašenja nezavisnosti 2008.)

Čet okt 24 , 2019
Tako je govorio Vučić: Za tri dana ćemo skupiti pet hiljada radikala da krenu na Kosovo (Povodom proglašenja nezavisnosti 2008.) Radikal stranku menja, ali ćud nikada Kada je Kosovo proglasilo […]