Hrvatska će davati penziju i onima koji nisu radili ni dana

Hrvatska će davati penziju i onima koji nisu radili ni dana

Hrvatska planira uvođenje nacionalne penzije, neke vrste stalne socijalne pomoći, a kako je najavio ministar rada i penzijskog sistema, Josip Aladrović, nju će primati građani koji nikada nisu bili u radnom odnosu i stariji su od 65, odnosno 67 godina ili imaju manje od 15 godina radnog staža.

Prema projekcijama ministarstva više od 50.000 građana primalo bi nacionalnu penziju, koja bi trebalo da bude uvedena za dve godine.

– Govorimo o institutu koji je predviđen da se uvede 2021. godine. On predstavlja socijalni element zaštite od siromaštva u starijoj životnoj dobi. Namenjen je onima koji imaju više od 65 godina (za žene, odnosno 67 godina za muškarce), ali nisu u životu ostvarili 15 ili više godina radnog staža kako bi imali pravo na penzije iz penzionog sistema – rekao je Aladrović za HRT.

Inače, prosečna visina penzija u Hrvaskoj iznosi 2.500 kuna (340 evra). Nacionalna penzija, prema najavama, biće manja od najnižeg iznosa, koji sada iznosi 970 kuna (130 evra).

Uvođenje nacionalne penzije bila bi realizacija jednog od predizbornih obećanja vladajuće HDZ sa prethodnih izbora, a ono je i jedno od najčešćih nerealizovanih političkih obećanja u poslednje dve decenije.

Osim novca koji se mora obezbediti u budžetu, jedno od glavnih pitanja koje će država razrešiti sa stručnjacima i socijalnim partnerima jeste hoće li se nova penzija dodeljivati svim građanima starijima od 65 (odnosno 67, ako produženje radnog veka preživi sindikalni referendum) bez penzije, ili će se uvesti određeni kriterijum na osnovu imovinskog stanja.

Mediji su preneli da mnogi savetuju vladi da se za tu vrstu nadoknade ne koristi pojam “nacionalna penzija”, nego stalna socijalna pomoć za starije ili socijalna penzija, jer se radi o pravu koje bi se “naslonilo” na socijalnu zaštitu.

Bio bi to i jedan od načina da se zaštiti penzioni sistem od proširenja prava, ali i da se ne podstiče siva ekonomija i praksa neplaćanja penzionih doprinosa.

Tanjug

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Američki ambasador: Mnogi u Srbiji veruju da je mržnja prema SAD dobar posao

Čet sep 5 , 2019
Američki ambasador: Mnogi u Srbiji veruju da je mržnja prema SAD dobar posao Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Kajl Skat izjavio je danas da mnogi u Srbiji veruju […]
Američki ambasador: Mnogi u Srbiji veruju da je mržnja prema SAD dobar posao
%d bloggers like this: