Detalji optužnice: Boki 13 spiskao milion na krpice, a nezaposlen je i bez prihoda

Detalji optužnice: Boki 13 spiskao milion na krpice, a nezaposlen je i bez prihoda

Tužilaštvo: Rijaliti učesnik sumnjiči se da je uticao na svoju prijateljicu, tada specijalnu tužiteljku Katicu Janevu, da osumnjičenog u jednoj istrazi pusti u kućni pritvor, a za tu uslugu od njega je uzeo milion i po evra

Foto: Privatna arhiva

Makedonsko tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju podiglo je juče optužnicu protiv rijaliti zvezde Bojana Jovanovskog, poznatijeg kao Boki 13, zbog afere „reket“ u kojoj je, kako se sumnja, od jednog biznismena uzeo milion i po evra obećavajući mu bolji položaj u postupku koji se protiv njega vodio.

Optužnicom su obuhvaćeni i tadašnji specijalni tužilac Katica Janeva i Zoran Milevski Kičec.

Pranje para

– Kičec se sumnjiči za krivično delo primanje nagrade za nezakonit uticaj, dok se Bokiju 13, osim ovog, na teret stavlja i krivično delo pranje novca. Katica Janeva sumnjiči se za zloupotrebu moći i ovlašćenja – saopšteno je iz tužilaštva.

Boki 13, kako se navodi u optužnici, od novembra 2018. do aprila ove godine, koristeći svoj prijateljski odnos sa tužiocem Katicom Janevom, uticao je na nju da u istrazi koja se vodila pod nazivom „Carstvo“ protiv Orce Kamčeva njemu olakša položaj. Treći osumnjičeni, kako se sumnja, organizovao je sastanke Jovanovskog sa suprugom osumnjičenog, a kasnije i sa njim samim, uveravajući ih da će uspeti da utiču na tužioca.

– Jovanovski i Kičec primili su od supruge osumnjičenog Kamčeva dogovorenih 500.000 evra, posle čega je Janeva podnela saglasnost da on bude pušten u kućni pritvor, što je sud i prihvatio. Pošto su od njega dobili još milion evra, Janeva je dala pismenu saglasnost da mu budu vraćeni pasoši – navodi se u optužnici.

Za „uslugu“ kojom je omogućila okrivljenom u predmetu, kako je tokom istrage utvrđeno, Janeva dobila je nameštaj u vrednosti od nešto više do 4.800 evra i 50.000 evra u kešu, dok su Boki i Kičec uzeli milion i po evra.

Blokirani računi

Podsetimo, kako je Kurir pisao, na video-snimku koji se pojavio u javnosti, a koji je korišćen u istrazi protiv osumnjičenih, vidi se kako Boki 13 prima novac u torbi „luj viton“.

– Jovanovski, iako nezaposlen, sa blokiranim računima i bez prihoda, kupio je početkom ove godine luksuzni nameštaj, odeću i obuću i boravio u luksuznim hotelima u inostranstvu, što sugeriše da je prao novac pribavljen izvršenjem krivičnog dela – navodi se u optužnici.

Detalji optužnice: Boki 13 spiskao milion na krpice, a nezaposlen je i bez prihoda

Boki 13 nije izneo svoju odbranu u tužilaštvu pošto mu je u sredu, kada je doveden na saslušanje, navodno pozlilo. Međutim, posle pregleda kod lekara, on je vraćen u pritvor, u kom je od 15. jula, kada je uhapšen.

Detalji optužnice: Boki 13 spiskao milion na krpice, a nezaposlen je i bez prihoda
Foto: Privatna arhiva

Proširena istraga

NA UDARU BOKIJEV TATA I ZAEVLJEVA POLITIČARKA

 

Paralelno sa podizanjem optužnice, tužilaštvo je proširilo istragu protiv Jovanovskog i još četvoro osumnjičenih zbog sumnje da su počinili prevaru i pranje novca preko privatnog fonda „Boki 13“, koji je navodno skupljao novac za gradnju kuća za stara lica. Među osumnjičenima, kako su preneli makedonski mediji, jesu Bokijev otac Mile Jovanovski, potpredsednica Skupštine Makedonije, inače iz stranke premijera Zorana Zaeva Frosina Remenski, kao i saradnica Jovanovskog Kristina Karajovanov.

 

Potpredsednica Međunarodne unije Jasna Mandić, inače četvrta osumnjičena, saslušana je u sredu uveče i određen joj je kućni pritvor.

Izvor: Kurir.rs / J. S.

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Terziću zabranjen ulazak u Crnu Goru, optužuje Dejana Savićevića za to

Pet okt 11 , 2019
Terziću zabranjen ulazak u Crnu Goru, optužuje Dejana Savićevića za to Generalnom direktoru Fudbalskog kluba Crvena zvezda Zvezdanu Terziću danas je zabranjen ulazak u Crnu Goru za šta je on […]
%d bloggers like this: