Roditelji u Kanadi protestuju protiv povratka dece u škole

Roditelji u Kanadi protestuju protiv povratka dece u škole

Oko stotinu roditelja i nastavnika okupilo se u Montrealu pozivajuci vladu Kvebeka da promeni plan za povratak dece u škole.

Roditelji u Kanadi protestuju protiv povratka dece u škole
Pixabay

Zabrinute porodice i školsko osoblje održali su skup u nedelju ispred kancelarija ministarstva obrazovanja u Montrealu, gde su tražili oštrije mere bezbednosti u školama i više mogućnosti izbora za roditelje, preneli su kanadski mediji.

Za razliku od pokrajine Ontario, gde roditelji dece u osnovnim i srednjim skolama mogu da biraju između učenja u školi i učenja kod kuće, u Kvebeku su deca obavezna da pohađaju školu izuzev ako imaju medicinsko opravdanje.

Vlada Kvebeka preporucuje fizičko distanciranje i učestalo pranje ruku, ali maske neće biti obavezne u učionici, već samo u zajedničkim prostorijama i to za ucenike od petog razreda i starije.

Fizičko distanciranje neće biti obavezno u učionicama, mada će deca morati da budu udaljena dva metra od nastavnika.

Vlada Kvebeka smatra da je nastava uživo bolja od nastave na daljinu i naglašava da je njen plan razradilo više desetina lekara, uključujući pedijatre.

Demonstranti zahtevaju da bude manje ucenika u razredu i više staratelja angažovanih u školama za redovnu dezinfekciju zajedničkih prostorija.

“Mislimo da je ideja o uključivanju više od 35 učenika po razredu u srednjim školama potpuno nerealna”, rekao je jedan od organizatora protesta.

Sa druge strane u gradu Kvebek Sitiju mnogo veća grupa od oko hiljadu ljudi protestovala je protiv nošenja maski u školama, tvrdeci da nosenje maski ugrožava slobodu dece. Demonstranti smatraju da je virus realan, ali da su vladine mere ”preterane”.

Za većinu učenika u provinciji Kvebek nova školska godina počinje sledeće nedelje.

Tanjug

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Za šest dana čekaju nas četiri "korona bombe"

Uto avg 25 , 2020
Za šest dana čekaju nas četiri “korona bombe” Beograd — Iako je jučerašnji izveštaj o broju novozaraženih koronavirusom u Srbiji konačno pao ispod 100, jopš uvek nije vreme za opuštanje […]
%d bloggers like this: