Papa krenuo u rat protiv vatikanske mafije

Papa krenuo u rat protiv vatikanske mafije

Poglavar Rimokatoličke crkve imenovao specijalnog tužioca posle skandala zbog navodnih finansijskih malverzacija.

Papa Franja: Velika je čast ako me Amerikanci napadaju

Papa Franja je imenovao jednog od vodećih tužilaca za borbu protiv mafije za predsednika krivičnog tribunala Vatikana u trenutku izbijanja novog skandala oko navodnih finansijskih malverzacija u srcu Svete stolice, pišu Novosti.

Đuzepe Pinjatone imenovan je u četvrtak, dva dana nakon što je policija izvršila raciju u Apostolskoj palati i zaplenila dokumente i kompjutere od državnog sekretarijata.

Pretresene su i kancelarije Agencije za finansijski nadzor Vatikana koja je zadužena za registrovanje moguće pranje novca i druge finansijske transakcije.

Pres-služba Vatikana nije želela da objavi više navoda o racijama izuzev da su zasnovane na izveštaju Banke Vatikana i kancelarije generalnog revizora o ranijim finansijskim operacijama.

Navodi se da se transakcije odnose na vatikanske nekretnine u Londonu. Časopis je objavio, kako je naveo, direktivu vatikanske policije svim zaposlenima u Svetoj stolici u kojoj se izveštava o suspenziji pet zaposlenih u Vatikanu iz predostrožnosti.

Papa krenuo u rat protiv vatikanske mafije

Vatikanski list “Oservatore Romano” osudio je objavljivanje te direktive uz slike i imena petoro ljudi, navodeći da se radi o “medijskom blaćenju”. U uvodniku na naslovnoj strani vatikanski list je naveo da je istraga pokazala da deluju finansijske reforme koje je pre deset godina pokrenuo papa Benedikt XVI.

Pinjatone se povukao u maju sa mesta glavnog tužioca Rima, gde je vodio istrage o političkoj korupciji i organizovanom kriminalu kao i italijansku stranu istrage o sumnjivoj smrti italijanskog postdiplomca u Egiptu.

Pre toga Pinjatore je bio tužilac u Palermu i Ređo Kalabriji, gde je vodio glavne antimafijske istrage o kriminalnim grupama Koza nostra i Ndrangeta.

Krivični tribunal Vatikana bavi se zločinima koji se dešavaju na teritoriji Vatikana ili uključuju dipolomate Vatikana. Krivični zakon zasnovan je na italijanskom krivičnom zakonu sa elementima crkvenog prava.

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Potukli se funkcioneri Vlade Vojvodine, jedan lakše povređen

pet okt 4 , 2019
Potukli se funkcioneri Vlade Vojvodine, jedan lakše povređen Načelnik u pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu Slobodan Teofanov zadobio je lake telesne povrede u sukobu sa pomoćnikom sekretara Vladislavom Krsmanovićem, koji je […]
Potukli se funkcioneri Vlade Vojvodine, jedan lakše povređen

Novinar.rs

Pratite nas na Fejsbuku!


This will close in 10 seconds