Kurdi zasuli krompirima američke vojnike: “Bežite kao pacovi” (VIDEO)

Kurdi zasuli krompirima američke vojnike: “Bežite kao pacovi” (VIDEO)

Stanovnici većinski kurdskog grada Kamišlija, gnevni zbog povlačenja vojske SAD iz Sirije, gađali su danas krompirom američka vojna vozila dok su prolazila kroz taj grad.

Screenshot

Ministar odbrane SAD Mark Esper izjavio je da će američki vojnici ostati na istoku Turske kako bi štitili naftna polja pod kontrolom Kurda najmanje još nekoliko nedelja i dodao da razgovara o mogućnostima da ih zadrži tamo.

Na snimku koji je objavila kurdska novinska agencija, vidi se kako konvoj oklopnih vozila prolazi kroz grad Kamišli na severoistoku Sirije, dok ih narod zasipa krompirom, uzvikujući na engleskom “Bez Amerike” i “Amerika lažov”.

“Bežite kao pacovi”, čuje se jedan od njih kako viče na arapskom.

Kurdi zasuli krompirima američke vojnike: “Bežite kao pacovi” (VIDEO)

Predsednik SAD Donald Tramp iznenada je pre dve nedelje odlučio da povuče vojnike sa severoistoka Sirije i ostavi na cedilu savezničke kurdske borce koji su se ubrzo našli na udaru turske ofanzive.

Pošto je Turska 9. oktobra započela ofanzivu protiv Kurda u Siriji, Tramp je naredio potpuno povlačenje iz te zemlje.

Kurdske snage su dugo bile saveznici SAD u krvavoj borbi zahvaljujući kojoj je okončana vlast ekstremista Islamske države na severoistoku i istoku Sirije.

Pošto su ostali bez američkih saveznika, Kurdi su pristali na primirje s Turskom, prema kojem moraju da napuste deo uz granicu i predaju ga borcima sirijske opozicije koji imaju podršku Ankare.

Šef Pentagona Esper rekao je danas da razgovara o mogućnosti da SAD zadrže malu jedinicu koja bi obezbeđivala naftna polja pod kontrolom Kurda na istoku Sirije i nastavila borbu protiv Islamske države.

Esper je tokom posete Avganistanu rekao da nije doneo konačnu odluku o tome i da je još nije predstavio Trampu, ali je istakao značaj zaštite naftnih polja od ekstremista kako Islamska država ne bi profitirala od njih.

On je naveo da su američki vojnici koji sarađuju s kursdkim snagama na zaštiti naftnih polja i dalje na položaju i dodao da bi njihovo povlačenje moglo da potraje nedeljama.

U međuvremenu, međunarodna humanitarna grupa “Spasimo decu” saopštila je da je oko 70.000 dece raseljeno od početka turske ofanzive na severoistoku Sirije.

Prema podacima UN, više od 176.000 ljudi je raseljeno.

Izvor: Mondo

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Kultne pesme iz domaćih filmova koje su obeležile generacije (VIDEO)

pon okt 21 , 2019
Kultne pesme iz domaćih filmova koje su obeležile generacije (VIDEO) Pokretne slike i muzika, još od pojave zvučnog filma neraskidivo se vežu u jednu celinu. Ponekad muzika uspeva da objasni […]