Medvedev podneo ostavku!

Premijer Dmitrij Medvedev i cela ruska vlada podneli su ostavku, nekoliko sati nakon što je predsednik Vladimir Putin u godišnjem obraćanju parlamentu predložio ustavne promene koje bi mogle da produže njegov boravak na vlasti i posle drugog uzastopnog predsedničkog mandata. Predsednik Putin je za novog premijera predložio Mihajila Mišustina, dosadašnjeg šefa Federalne poreske službe.

Ostavka ruske vlade došla je kao iznenađenje. Medvedev je bio dugogodišnji premijer. Prethodno je, menjajući uloge s Putinom obavljao funkciju predsednika.

Medvedev je ostavku najavio u televizijskom obraćanju, rame uz rame sa Putinom koji se svom bliskom saradniku zahvalio na dosadašnjem radu.

“Mi kao Vlada dužni smo da omogućimo predsedniku naše zemlje šansu da preduzme sve mere koje su mu na raspolaganju da bi se to sprovelo u delo. S tim u vezi sam i doneo odluku o raspuštanju Vlade”, kazao je Medvedev.

Medvedev je rekao da njegova vlada daje ostavku kako bi dala prostor ruskom predsedniku da napravi suštinske ustavne promene, kojim se, kako Medvedev smatra, menja ravnoteža ovlašćenja izvršnih, pravosudnih i zakonodavnih vlasti, prenosi Tas.

“Znam da se u našem društvu raspravlja o ustavnoj odredbi da ista osoba ne bi trebalo da bude predsednik više od dva uzastopna mandata. Mislim da to nije suštinsko pitanje, ali slažem se s tim”, rekao je Putin.

Vladimir Putin je već u dva mandata bio premijer Rusije: od 1999 do 2000. i posle dva predsednička mandata ponovo od 2008 do 2012.

U drugom terminu upravo je Dmitrij Medved bio predsednik i ako je sve poluge vlasti držao Putin.

Njemu se 2024. završava četvrti predsednički mandat, što znači da ne bi mogao više da se kandiduje.

Putin je sada predložio izmene Ustava kojom se Parlamentu daje ovlašćenje da bira premijera, koga predsednik zatim mora da imenuje.

Tako bi se zadržao predsednički sistem, ali bi premijer postao glavna politička ličnost Rusije.

N1

Novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Kena zaplakao u emisiji: Da li shvataju da je jedan čovek dao život za Demokratsku stranku (VIDEO)

Sre jan 15 , 2020
Kena zaplakao u emisiji: Da li shvataju da je jedan čovek dao život za Demokratsku stranku (VIDEO) Poslanik DS-a Radoslav Milojičić Kena govorio je o Demokratskoj stranci u emisiji “Fokus” […]