Pravoslavci gube veru u Putina?

Pravoslavci gube veru u Putina?

Pravoslavci gube veru u Putina?
Screenshot/ Sputnjik

Patrijarh Kiril je, prilikom početka Putinovog trećeg predsedničkog mandata 2012, okarakterisao njegovu vladavinu kao “čudo božje”.

Patrijarhovi komentari su, prema shvatanju kritičara, predstavljali očiglednu ilustraciju erozije razdvajanja crkve i države. Tokom narednih godina Putin, koji je izražavao duboka verska uverenja, postao je ultrakonzervativac ističući sebe kao zaštitnika hrišćanskih vrednosti.

Premotajmo do 2019. Ruska pravoslavna crkva i dalje ističe svoju podršku nosiocima vlasti u toj zemlji, ali odnosi Kremlja sa običnim vernicima, glavnom Putinovom glasačkom grupom, sad su se poremetili, navodi Politiko.

Ne samo da je mnogo pravoslavaca učestvovalo u prodemokratskim protestima tokom ove godine, nego su navodili veru kao razlog.

Nasilno gušenje demonstracija u Moskvi, gde je opozicionim političarima zabranjeno da učestvuju u gradskim izborima, predstavljalo je prelomni trenutak za mnoge.

“Priključila sam se protestima zbog mojih religioznih ubeđenja. Isus Hrist je rekao da volimo bližnjeg svog kao što on voli nas, a umro je na krstu zbog nas. Ne možete biti ravnodušni kada vidite nepravedne odluke sudova i da ljudi pate”, rekla je Elena Morgunova iz Moskve.

U septembru su pravoslavni sveštenici potpisali otvoreno pismo u kojem se osuđuju represivna suđenja za više od 20 osoba koje su učestvovale u protestima. Šest demonstranata je i dalje iza rešetaka dok je njih osam osuđeno na zatvorske kazne do pet godina.

Pravoslavci gube veru u Putina?

Pravoslavci gube veru u Putina?
Screenshot/ Sputnjik

“Apelujemo na one koji poseduju sudsku moć i rade u organima reda naše zemlje. Mnogi od vas su kršteni u pravoslavnoj crkvi i smatraju da su vernici. Suđenja ne bi trebalo da budu represivna i upotreba sile ne treba da se izvodi uz neopravdanu okrutnost”, navodi se u pismu koje je potpisalo 200 sveštenika.

Verovatno najupečatljiviji simbol opadanja Putinove podrške među vernicima jeste preobraćanje Dmitirja Tsorionova, nekadašnjeg lidera Božje volje, bivše radikalne pravoslavne grupe koja se fizički obračunavala s liberalnim aktivistima.

Tsorionov, koji je predstavljao primer ultrakonzervativnog pravoslavnog aktiviste, radio je u sprezi s ključnim ljudima crkve, uključujući Vsevolda Čaplina, bivšeg portparola patrijarha Kirila. Danas Tsorionov, koji je u vezi sa članicom Pusi rajota, češće se sreće na opozicionim protestima i skupovima za uklanjanje uspomena iz sovjetske ere s ruskih ulica.

Tsorionov je optužio Kremlj da koristi religiju kako bi podstakao mržnju prema Ukrajini.

B92

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Đukanović: Da nije Vučića ne bismo ni cenzus prošli; Vučić u nedelju započinje čistku u SNS

sri dec 25 , 2019
Đukanović: Da nije Vučića ne bismo ni cenzus prošli; Vučić u nedelju započinje čistku u SNS SRPSKA napredna stranka je najveća partija u Evropi po broju članova – zaključak je […]
Đukanović: Da nije Vučića ne bismo ni cenzus prošli; Vučić u nedelju započinje čistku u SNS