Turska donira Crnoj Gori vojnu opremu vrednu 15 miliona evra

Turska donira Crnoj Gori vojnu opremu vrednu 15 miliona evra

PODGORICA – Tursko Ministarstvo odbrane doniraće Vojsci Crne Gore u narednih pet godina opremu vrednu oko 15,5 miliona evra.

U ambasadi Turske u Podgorici podsećaju da su Turska i Crna Gora potpisale mnoge vojne sporazume, uključujući Okvirni sporazum o saradnji u vojnim poljima za obuku, tehniku i nauku u 2014. i Sporazum o saradnji u oblasti vojne industrije u 2017. godini, prenosi CdM.

“Sporazum o vojnoj finansijskoj saradnji pruža pomoć u vrednosti od 100.000 miliona turskih lira (oko 15 miliona evra) u modernizaciji Oružanih snaga Crne Gore, a Protokolom o finansijskoj pomoći predviđeno je 3,5 miliona turskih lira (oko 0,5 miliona eura) pomoći za obuku Oružanih snaga Crne Gore. Sredstva će se dodeljivati, ne odjednom, već postepeno, za period 2020-2024”, navode u ambasadi.

Kako su dodali, sporazumi ne predviđaju direktan prenos novca.

“Prvo će se na spisku naći vojna oprema koja je potrebna crnogorskom Ministarstvu odbrane. Nakon toga, crnogorski zvaničnici će posetiti turske kompanije za odbrambenu industriju kako bi utvrdili odgovarajuću opremu. Konačno, nabavku ove opreme realizovaće tursko Ministarstvo nacionalne odbrane”, kažu u ambasadi.

Izvor: RTV

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Bajatović: Završen "Turski tok" kroz Srbiju; Glas Zaječara: Radovi u toku, ima još puno posla

Čet dec 26 , 2019
Bajatović: Završen “Turski tok” kroz Srbiju; Glas Zaječara: Radovi u toku, ima još puno posla Posle izjave Dušana Bajatovića, direktora Srbijagasa, u kojoj kaže da je izgradnja gasovoda kroz Srbiju […]
Bajatović: Završen "Turski tok" kroz Srbiju; Glas Zaječara: Radovi u toku, ima još puno posla
%d bloggers like this: