Sloveniju razbesnela karta “Velike Mađarske” na tviter nalogu Orbanove vlade

Sloveniju razbesnela karta "Velike Mađarske" na tviter nalogu Orbanove vlade
Pixabay

Sloveniju razbesnela karta “Velike Mađarske” na tviter nalogu Orbanove vlade

Slovenija je kao provokaciju osudila objavljivanje geografske karte Mađarske koja uključuje i veliki deo Slovenije, a koju je na Tviteru objavila kancelarija za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade.

Na karti je u okviru “Velike Mađarske” i slovenačko Prekmurje koje je pre Trijanonskog mirovnog sporazuma sklopljenog nakon Prvog svetskog rata pripadalo ugarskom delu Austrougarske monarhije.

Kartu je na Tviteru objavila kancelarija koji je u sastavu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana.

“Slovenja osuđuje objavu te karte koja ne pridonosi jačanju evropskih vrednosti i dobrosusedskih odnosa. Evropska unija je nastala kao projekat kojim su nadvladana istorijska opterećenja i mržnja među narodima i državama”, objavilo je ministarstvo spoljnih poslova na Tviteru.

Na mađarsku kartu, ali i na slične provokacije iz Italije u petak reagirao je i predsednik Borut Pahor, upozorivši na potrebu čuvanja međusobnog poštovanja i prijateljstva.

Pahor je upozorio da je se to može shvatiti kao izraz teritorijalnih pretenzija, što onda može da izazove opravdanu zabrinutost i nailazi na odbijanje demokratske politike i javnosti.

Na objavu mađarske karte reagirao je i premijer Marjan Šarec rekavši da se radi o ponašanju koje nije “ni evropsko ni miroljubivo”.

Šarec je naveo da se u slovenčkom susedstvu opet bude “fašizam, nacizam i slične ideje”.

Reagovalo je i više slovenačkih parlamentarnih poslanika, političara i drugih javnih ličnosti.

Izvor: N1

1 Comment

  1. А СФРЈ нема!Фрка сад неко из Лесковца, Кикинде, Зајечара или Краљева не би ишао да гине за Словенију 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*