Prekinuti razgovori o Albaniji i Severnoj Makedoniji!

Prekinuti razgovori o Albaniji i Severnoj Makedoniji!

Brisel — Evropski lideri su jutros prekinuli razgovore, a da nisu postigli dogovor o eventualnom početku pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom.

Bugarski ministar odbrane: Makedonski jezik ne postoji; Blokiraćemo prijem u NATO i EU ako Zaev nastavi da to tvrdi
Pixabay

Odluka je izostala uprkos celonoćnim dramatičnim rezgovorima ali i upozorenjima da bi odbijanje narušilo reputaciju EU i dovelo u opasnost region Zapadnog Balkana

Skoplje i Tirana su očekivali zeleno svetlo za početak pregovora o članstvu u EU, što je proces koji traje godinama. Posebno Severna MAkedonija koja je čak pristala i na promenu imena nakon postizanja sporazuma s Grčkom. Više evropskih zvaničnika tada je jasno stavilo do znanja da bi ta zemlja trebalo da se “nagradi” pristupnim pregovorima.

Međutim, sada Evropska komisija, koja vodi te pregovora, tvrdi da u obe zemlje ispunile sve uslove za dobijanje datuma za početak pregovora.

Screenshot

Evropski lideri su obećali da će odluku o Severnoj Makedoniji i Albaniji doneti do kraja oktobra ali su razgovori do jutros bili bezuspešni.

Francuski predsednik Emanuel Makron odbija prijem novih članica dok se procedure za proširenje EU ne poboljšaju, dok se Holandija protivi kandidaturi Albanije i osporava ocene Evropske komisije.

Izvor: B92

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Vladika Atanasije vratio Irineju panagiju zbog dodele ordena Aleksandru Vučiću

pet okt 18 , 2019
Vladika Atanasije vratio Irineju panagiju zbog dodele ordena Aleksandru Vučiću Vladika Atanasije (Jevtić) vratio panagiju koju mu je patrijarh Irinej darovao u Žiči na centralnoj proslavi osam vekova samostalnosti SPC […]
Vladika Atanasije vratio Irineju panagiju zbog dodele ordena Aleksandru Vučiću