Predizborni rejting u Hrvatskoj: Kolinda Grabar-Kitarović 34,6; Milanović 24,6 posto

Predizborni rejting u Hrvatskoj: Kolinda Grabar-Kitarović 34,6; Milanović 24,6 posto

Da se predsednički izbori u Hrvatskoj održavaju danas, Kolinda Grabar-Kitarović bi dobila 34,6 posto podrške, što je za dva postotna poena višše u odnosu na mesec ranije, pokazuje najnovija anketa agencije “Ipsos”.

Zoran Milanović u avgustu nije povećao, ali ni izgubio podršku i mesec završava s podrškom gotovo svakog četvrtog birača ili njih 24,6 posto, prenosi portal Index.hr.

Miroslav ŠŠkoro višše nije virtuelni kandidat i javno nastupa i gubi podršku, pa tako ga u ovom mesecu podržava 18 odsto ispitanika.

Od ostalih kandidata, Mislav Kolakuššić gubi podrsku i sada užživa poverenje 6,4 posto, Ivan Pernar možže računati na podršku 3,9 odsto ispitanika, a Dalija Oreššković je na 3,4 procenta podrške. Među ispitanicima, neodlučnih je 4,7 odsto.

Za Kolindu najvišše glasaju stari ljudi koji imaju samo osnovnu šškolu, navodi “Index”.

Grabar-Kitarović ima višše birača među starijom populacijom, tačnije biračima iznad 60 godina, gde bi dobila i 42 odsto glasova. Od birača sa završšenom osnovnom šškolom, njih 48 odsto svoj bi glas dalo Kolindi Grabar-Kitarović. Njena su uporiššta u Dalmaciji i Slavoniji, a vodi i u Lici i Banovini te u Istri i Primorju.

Predizborni rejting u Hrvatskoj: Kolinda Grabar-Kitarović 34,6; Milanović 24,6 posto
Screenshot

Zoran Milanović takođe možže računati na podršku starijih birača. Naime, gotovo svaki treći birač iznad 60 godina svoj glas dao bi Zoranu Milanoviću. Isto tako, najvišše svojih birača Milanović možže pronaći među ljudima koji imaju završenu viššu šškolu ili fakultet, njih 32 posto. On na prvu poziciju i podršku možže računati u Zagrebu i okolini, gde dobija 36 procenata.

Miroslav ŠŠkoro zato možže računati na mlade birače. Tako bi 31 posto birača do 30 godina svoj glas dalo ŠŠkori. On takođe možže računati na birače u severnoj Hrvatskoj gde užživa podršku od 27 odsto, a u rodnoj Slavoniji 22 procenta ispitanika dalo bi njemu glas.

Istražživanje je sprovela agencija “Ipsos” između 1. i 20. u mesecu na 978 punoletnih građana iz cele Hrvatske.

Izvor: Blic, Tanjug , Index.hr

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

UNS pozvao međunarodne novinarske organizacije da podrže zahteve Maje Pavlović

sub avg 24 , 2019
UNS pozvao međunarodne novinarske organizacije da podrže zahteve Maje Pavlović Udruženje novinаrа Srbije (UNS) poslаlo je pismo Međunаrodnoj i Evropskoj federаciji novinаrа (IFJ i EFJ) u kojem trаži dа te […]
UNS pozvao međunarodne novinarske organizacije da podrže zahteve Maje Pavlović