Policija BiH: Ne možemo sami da branimo granicu

Policija BiH: Ne možemo sami da branimo granicu

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić upozorio je da ta služba ne može sama da štiti granicu BiH i da joj nedostaje oko 1.000 službenika kako bi se uspešno nosila s migrantskom krizom.

On je, u intervjuu za današnji Dnevni avaz, istakao da su uprkos tome graničari od početka godine u saradnji s drugim policijskim agencijama uspeli da spreče ulazak više od 7.000 ilegalnih migranata.

Prema njegovim rečima, u rešavanje migrantske krize u BiH treba da se aktivnije uključe ne samo domaće nego i međunarodne nadležne institucije i agencije, od kojih se očekuje i materijalna i finansijska pomoć.

Galić je naveo da Granična policija BiH ima 2.051 službenika, dok susedna Hrvatska ima oko 6.000 graničnih policajaca, s tim da zemlje EU imaju daleko bolju i kvaliteniju opremu od one koja se koristi u BiH.

On je poručio da Graničnoj policiji, pored ostalog, nedostaje oprema za praćenje u dnevnim i noćnim uslovima, različite vrste senzora i radarskih sistema za otkrivanje ilegalnih prelaza, dronovi, specijalna vozila i mobilna oprema za pristup bazama podataka s ciljem identifikacije migranata u graničnom pojasu.

Galić je naveo da, osim graničnih policajaca, granicu BiH čuva i 15 službenika Agencije za istrage i zaštitu BiH, 28 pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH i 84 službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, i dodao da se kontrola granice sprovodi na 83 međunarodna granična prelaza.

On je naglasio da je među ilegalnim migrantima najveći procenat ekonomskih, a prema državljanstvu, najviše je Pakistanaca, Iračana, Sirijaca, Iranaca i Avganistanaca.

Izvor: Vestionline, Tanjug

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Đilas: Organizatori lažu, nema više razgovora dok skup ne bude otvoren za javnost

ned avg 4 , 2019
Đilas: Organizatori lažu, nema više razgovora dok skup ne bude otvoren za javnost Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Djilas najavio je danas da neće učestvovati na narednim okruglim stolovima […]
Đilas: Organizatori lažu, nema više razgovora dok skup ne bude otvoren za javnost