NATO avioni preleteli Severnu Makedoniju u znak doborodošlice u Alijansu

NATO avioni preleteli Severnu Makedoniju u znak doborodošlice u Alijansu

Dva američaka i četiri grčka vojna aviona preleteli su Severnu Makedoniju kao gest doborodošlice ovoj zemlji u NATO.

NATO avioni preleteli Severnu Makedoniju u znak doborodošlice u Alijansu
Foto: Facebook/Radmila Sekerinska

Ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šekerinska je u izjavi medijima ispred Vlade u Skoplju istakla da je danas na makedonskom nebu potvrđena teza “I mi smo NATO!”, a snimak preleta je objavila na Fejsbuku (facebook.com/sekerinska/videos/250093706206222).

“Današnja koordinirana akcija naše armije sa NATO komandama i vazduhoplovnim snagama SAD pokazuje da integracija nije samo politička, nego je realna, vojna i odbrambena. Želim da se zahvalim SAD na ovoj akciji kojom su nam na delu i vidljivim gestom poželeli dobrodošlicu u Alijansu”, rekla je Šekerinska.

U zajedničkoj akciji su učestovala dva američka bombardera B1 koja su doletela iz Severne Dakote i četitri grčka F16, koji su ih sačekali na bugarskoj granici, te su u zajedničkoj formaciji Povardarjem doleteli do Skoplja na visini od 1.500 metara.

“Avioni su poleteli iz Severne Dakote i posle dugog leta ušli su preko bugarske granice, gde su ih sačekala četiri aviona F16 grčkog vazduhoplovstva i zajedno su u formaciji, preko Štipa, Velsa, aerodroma Petrovec, preleteli preko grada Skoplja”, rekao je pukovnik Valentin Ivanovski. On je istakao da je ovu složenu vazduhoplovnu operaciju snaga NATO alijanse organizovala komanda za Evropu u koju je bio uključen i novi makedosnki operativni centar.

Ambasadorka SAD u Skoplju Kejt Brns je rekla da SAD pokazuju da su tu i da podržavaju NATO i novog saveznika u toj alijansi.

“Ovaj prelet je simbol produbljivanja našeg prijateljstva. Iako je prethodnih nedelja najveći fokus bio na zajedničkoj borbi protov kovida 19, ne treba da dozvolimo da to zamagli istirijsko dostignuće ove zemlje – ulazak u NATO i otpočinjanje pristupnih pregovora sa EU”, rekla je Brns.

Severna Makedonija je punopravna članica NATO postala 27. marta ove godine, ali zbog epidemije korona virusa nisu mogle da se održe panirane svečanosti povodom prijema.

N1

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Na dan ubistva voljenog kneza Mihaila, Garašanin mu je rekao: "U Košutnjaku ima zverova"

Pet maj 29 , 2020
Na dan ubistva voljenog kneza Mihaila, Garašanin mu je rekao: “U Košutnjaku ima zverova” Kneza Mihaila Obrenovića srpska istorija pamti po jačanju autonomije Beogradskog pašaluka u okviru Osmanskog carstva i […]
%d bloggers like this: