Kolinda na Danu državnosti: Branitelji nas spasli „velikosprske agresije“

Kolinda na Danu državnosti: Branitelji nas spasli „velikosprske agresije“

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u svom govoru na obeležavanju Dana državnosti navela su branitelji savladali „velikosrpsku agresiju“.

Posle govora puštena je pesma Marka Perkovića Tompsona.

Kolinda na Danu državnosti: Branitelji nas spasli „velikosprske agresije“
Screenshot

Hrvatska je nizom manifestacija obeležila Dan državnosti, program je počeo ujutru na zagrebačkom groblju Mirogoj, a zaključen je tradicionalnim prijemom na Pantovčaku, koji je priredila predsednica Kolinda Grabar Kitarović, a a njemu je pominjana „velikosrpska agresija“.

– Ime Hrvatske konačno je i zauvek upisano na političkoj geografskoj karti sveta, Hrvatska je tu ne samo lepa nego doista i naša. S posebnim poštovanjem spominjemo i našeg prvog predsednika dr. Franje Tuđmana. Uprkos tome što je demokratski izabrana vlast ustavno garantovala ustavna prava, bili smo izloženi velikosrpskoj agresiji koju smo savladali zahvaljujući hrabrosti naših branitelja – rekla je Kitarović, preneo je zagrebački Večernji list.

Nedvosmisleno, rekla je predsednica, prisutnost hrvatskog imena u sedištima međunarodnih foruma i sportskim takmičenjima danas je najvidljiviji znak hrvatskih istorijskih uspeha.

– Ali, država nije samo ponos, ona je i obaveza – rekla je Kitarović i dodala da je proteklih godina u ovim prilikama često govorila o raznim konkretnim zadacima unutrašnjeg razvoja.

Za promenu u utorak je podsetila samo na demografski problem kao pitanje nad svim pitanjima, problem koji, kako je rekla, traži trajno delovanje.

– Nemam dilemu da ćemo ga rešiti, mnoge smo velike i epohalne uspehe postigli na brojnim područjima. Imamo sjajne ljude. Narod, to je za mene drugo ime za optimizam. Zato čvrsto verujem u budućnost naše Hrvatske – rekla je.

Kolinda na Danu državnosti: Branitelji nas spasli „velikosprske agresije“

Nakon njenog govora izvedena je pesma „Dolazak Hrvata“ Marka Perkovića Tompsona, „ikone hrvatske desnice“, poznatog po veličanju ustaštva.

A pre prijema na Pantovčaku, predsednica je svom Fejsbuk profilu objavila video-čestiku u kojoj se, između ostalog, osvrnula na najveće izazove s kojima se država trenutno suočava.

Prijemu su prisustvovali najviši državni zvaničnici, crkveni velikodostojnici i predstavnici javnog i kulturnog života Hrvatske, a predsednica Kolinda Grabar Kitarović je ponovo čestitajući praznik poručila da je u istoriji hrvatskog naroda najvažniji datum.

Tanjug, Vestionline

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Od avgusta poskupljuje gas, struja i gorivo

sri jun 26 , 2019
Od avgusta poskupljuje gas, struja i gorivo Od avgusta potrošače gasa, struje i goriva u Srbiji očekuje novo poskupljenje zbog uvođenja novog nameta za unapređenje energetske efikasnosti, piše list Politika. […]