Knežević i Atlas grupa traže pola milijarde evra od Crne Gore

Odbjegli bankar koga crnogorski tužioci traže zbog sumnje u višemilionsko pranje novca Duško Knežević i njegova Atlas grupa, pokrenuli su arbitražni postupak protiv Crne Gore u vrijednosti od 500 miliona eura zbog, kako su kazali, neosnovanih napada predstavnika vlasti na Kneževića i njegovu kompaniju, saopšteno je iz Atlas Grupe.

Knežević i Atlas grupa traže pola milijarde evra od Crne Gore

“Atlas grupa i njen predsjednik dr Duško Knežević, nakon konsultacija sa međunarodnim partnerima, važnim klijentima banaka i timom vodećih advokata iz Velike Britanije i regiona, pokrenuli su arbitražni postupak protiv države Crne Gore, u vrijednosti od 500 miliona eura”, saopšteno je iz Kneževićeve kompanije.

“Formalno je započeta procedura za arbitražu tako što smo pozvali Vladu na poravnjanje i nadoknadu štete koja iznosi 500 miliona eura”.

Atlas Grupa navodi da je pretrpjela “ne samo direktnu, već i međunarodnu štetu, usljed narušavanja reputacionog rizika, kako Atlas grupe, tako i dr Duška Kneževića lično” i dodaje da je arbitražni postupak pokrenut u skladu sa preuzetim međunarodnim obavezama države Crne Gore u pogledu zaštite stranih investicija.

“Partneri Atlas grupe, klijenti i povjerioci banaka u stečaju i Atlas grupe su aktivno podržali ovakvu inicijativu”, navodi se u saopštenju.

“To vide kao način da dobiju adekvatnu kompenzaciju za svoje gubitke nastale usled nezakonitog uvođenja stečaja”

Iz Kneževićeve kompanije podsjećaju da protiv njega nikada nije podnesena nijedna krivična prijava, niti je vođen postupak protiv njega, tako da su aktivnosti državnih organa u velikoj mjeri uticale na njegov ugled i mogućnost obavljanja poslovnih aktivnosti”

“G. Knežević je u proteklom periodu aktivno doprinosio evropskom i evroatlantskom putu Crne Gore i integracijama koje su u toku”, smatraju u Atlas grupi.

“Nažalost, Atlas grupa je postala je predmet protivpravnog delovanja državnih organa Crne Gore, koji su pod velikim političkim pritiskom onemogućili ovoj kompaniji i njenim povezanim licima, Atlas banci, IBM banci i Meljine kompleksu da posluju i doprinesu ekonomskom razvoju Crne Gore i svih njenih građana”.

Kneževićeva kompanija smatra da je na taj način “ostvaren ogroman negativan ekonomski efekat na ekonomiju Crne Gore, a više od 600 ljudi, građana Crne Gore, ostalo je bez posla i prihoda”.

Atlas grupa je navela da “u slučaju da se arbitražni postupak okonča pozitivnom odlukom u našu korist, u šta čvrsto vjerujemo, stvoriće se ogroman finansijski izdatak za budžet Crne Gore i sve poreske obveznike”.

“To posebno ima težinu ako se uzme u obzir činjenica da je država Crna Gora već prezadužena”, rekli su u toj kompaniji i dodali da će “dio naplate od štete koje budu ostvarili iz postupka arbitraže uložiti u Crnu Goru, te da na bilo koji način neće postupati suprotno interesima građana, te da će značajna sredstva iz tog iznosa biti iskorišćena za nadoknadu štete klijentima banaka”.

“Atlas grupa ovom prilikom poziva državu Crnu Goru da nadoknadi štetu koju je svojim postupanjem nanijela g. Kneževiću, kompanijama članicama Atlas grupe i povjeriocima banaka u stečaju i Atlas grupe”, ponovili su iz Atlas grupe i pozvali državu da primijeni preporuke Evropske komisije u cilju jačanja pravne sigurnosti za strane ulagače i institucije u Crnoj Gori.

Oni su još jednom pozvali predstavnike vlasti u Crnoj Gori “da prestanu sa neosnovanim napadima na g. Kneževića, zaposlene u Atlas grupi, pravne zastupnike g. Kneževića i Atlas grupe i kompanije iz sastava Atlas grupe, kao i da što hitnije, u najboljem interesu građana Crne Gore, sjednu za pregovarački sto, radi nalaženja najoptimalnijeg rješenja za obje strane i prevazilaženje posljedica arbitražnog postupka”.

Crnogorsko tužilaštvo podiglo je početkom aprila optužnicu protiv čelnika Atlas grupe zbog sumnje u finansijske malverzacije i pranje novca u iznosu od 12,5 miliona eura, svega dva dana nakon što je biznismen napustio Crnu Goru i sklonio se u London, odakle je započeo oštru medijsku kampanju protiv predsjednika Mila Đukanovića i dijela državnog vrha, nazivajući ih “mafijaškom hobotnicom”.

Knežević i Atlas grupa traže pola milijarde evra od Crne Gore

Đukanović: Primeniti Badinterovu formulu za problem Beograda i Prištine
Screenshot

Neočekivano žestok odgovor nekada omiljenog bankara crnogorskih vlasti kulminirao je objavljivanjem video snimka, na kojem se vidi kako Knežević daje koverat sa blizu 100.000 eura tadašnjem gradonačelniku Podgorice, sada Đukanovićevom savjetniku Slavoljubu Stijepoviću za potrebe kampanje DPS-a, uoči izbora 2016.

Iako je afera “Koverat” pokrenula do sada najmasovnije građanske proteste u nezavisnoj Crnoj Gori, tokom kojih su tražene ostavke državnog vrha, zbog toga niko nije podnio ostavku, niti je slučaj dobio sudski epilog.

U međuvremenu, Specijalno državno tužilaštvo podiglo je novu krivičnu prijavu protiv Kneževića i njegovih saradnika, zbog sumnje u malverzacije kojima su Aerodromi Crne Gore navodno oštećeni za tri miliona eura.

Izvor: VOA/ Predrag Milić

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Andrej Vučić tužio Boru Novakovića zbog pretrpljenih duševnih bolova

pet avg 30 , 2019
Andrej Vučić tužio Boru Novakovića zbog pretrpljenih duševnih bolova Član Predsedništva Narodne stranke Borislav Novaković objavio je danas na društvenim mrežama da je Andrej Vučić, rođeni brat predsednika Srbije Aleksandra […]
Andrej Vučić tužio Boru Novakovića zbog pretrpljenih duševnih bolova