Bugarska akademija nauka: “Makedonski jezik ne postoji”

Bugarska akademija nauka i umetnosti oglasila se stavom da makedonski jezik ne postoji, te da je reč o pismeno-regionalnoj normi bugarskog jezika, a da je makedonska pozicija po tom pitanju lažna.

Pixabay

Akademija nauka Bugarske ističe da se “tvrdnjom da postoji makedonski jezik, narušavaju odnosi između dve zemlje”. Bugarski akademici su ocenili makedonski jezik lažnim nakon usvajanja Povelje o makedonskom jeziku Makedonske akademije nauka i umetnosti, 3. decembra.

“Dokument Makedonske akademije nauka i umetnosti izazvao je ozbiljne naučne primedbe. Makedonska pozicija je lažna”, navodi se u saopštenju bugarske akademije.

Stav bugarskih akademika je na istoj liniji sa deklaracijom koju je 9. oktobra usvojila bugarska vlada, a nakon toga i bugarski parlament, u kojoj se naglašava da “u dokumentima Evropske unije ne sme da se pominje makedonski jazik”.

Sobranje Makedonske akademije nauka i umetnosti 3. decembra ove godine usvojilo je “Povelju o makedonskom jeziku”, u kojoj stoje, kako je navedeno, naučno priznate činjenice o makedonskom jeziku.

Inače, Bugarska i Severna Makedonija 1. avgusta 2017. godine potpisale su Sporazum o prijateljstvu koji predviđa i rešavanje pitanja zajedničke istorije. Rad zajedničke makedonsko-bugarske komisije o istorijskim pitanjima bavi se udžbenicima istorije u osnovnim i srednjim školama u te dve zemlje, kao i obeležavanjem zajedničkih ličnosti kroz istoriju.

IZVOR: B92, TANJUG

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Zbog previše seksa mu odsekli penis, ali on i dalje želi da ima odnose

čet dec 12 , 2019
Zbog previše seksa mu odsekli penis, ali on i dalje želi da ima odnose Iako mu je penis uklonjen hiruškim putem, on i dalje pokušava da ima seks. Patak, koji […]
Zbog previše seksa mu odsekli penis, ali on i dalje želi da ima odnose