Vukadinović: Izbori odloženi za 3.maj; Flekenštajn: Oni koji su za bojkot treba da razmisle ponovo; Maja Gojković: Izbori kad predsednik odluči

Poslanik u Skupštini Srbije Đorđe Vukadinović izjavio je za N1 da je treći međustranački dijalog pod pokriviteljstvom Evropskog parlamenta delovao kao “holivudski trileri” ili “latino sapunica”, sa, kako kaže, predvidivim scenarijom.

Screenshot

Na pitanje da li su ti ustupci suštinske ili kozmetičke prirode, Vukadinović kaže: “To je jedan od tih gestova koji je učinjen, da je rok za izbore pomeren na najkasniji zakonski rok, a to je 3. maj…To je kao još jedan ustupak vlasti. No, nema sumnje da je u osnovi to kozmetika, ali ima razlike između te, dame će znati, duboke šminke i te površne, dnevne šminke…Pa je delovalo kao ta površnija šminka, a sada je kao ta duboka, večernja”.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas posle treće runde međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredstvo predstavnika Evropskog parlamenta da predstojeći izbori neće biti održani u martu, već u nekom kasnijem periodu, ali onom koji Ustav Srbije dozvoljava, prenosi Beta.

Screenshot

“Usaglasili smo se da izbori ne budu održani u martu nego da predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) kome je to ustavna nadležnost, odluči u okvirima koji su mu dati Ustavom i zakonom o krajnjem datumu u kom bi mogli da budu održani izbori, a kako bi omogućili implementaciju svih zaključaka koje smo dogovorili u ove tri runde dijaloga”, rekla je Gojković na konferenciji za novinare u Beogradu.

Ona je kazala da jedan od zaključaka razgovora sa tročlanom delegacijom Evropskog parlamenta i uspostavljanje Nadzornog odbora Skupštine Srbije, koji će se kao predlog naći na narednoj sednici Skupštine, “što će biti prvi takav odbor u višestranačkoj Srbiji”.

Gojković je rekla da je postignut dogovor i o izboru pet novih članova REM-a po principu 3 plus 2.

Odgovarajući na pitanje novinara kada najkasnije izbori mogu biti održani Gojković je rekla da “mora da se izračuna koji je to datum a da izbori budu redovni”.

“Mislim da je dobro odlaganje koje će omogućiti građanima Srbije da se odluče između dve različite političke opcije. Mi nismo zabrinuti za ishod izbora bez obzira kada će biti održani. Zajednički cilj je punopravno članstvo u EU i želimo da ličimo na države koje su već deo EU i na izborne procese u tim državama”, kazala je Gojković.

Ona je rekla “da bi bilo bolje da oni koji su tražili dijalog i učestvuju u njemu”.

Screenshot

Posrednik Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn je rekao da je značajan napredak to što će u REM-u od ukupno devet članova biti pet novih lica, kao i da “bojkot izbora nije pravo rešenje i da oni koji su se odlučili za bojkot treba o tome da razmisle ponovo”.

Na pitanje novinara da li bi izbori u Srbiji bili fer i pošteni ukoliko bi bili održani prvog narednog vikenda Flekenštajn je odgovorio da “izbori u tom slučaju ne bi bili fer i pošteni”, odnosno da trenutno ne postoje takvi uslovi, već da do njih treba doći implementacijom svega dogovorenog na današnjem sastanku.

N1, Beta, Novinar.rs

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Bugarski stručnjak: Nema dovoljno gasa iz Turskog toka za Srbiju

Pet dec 13 , 2019
Malo je verovatno da će količine gasa koje će u Srbiju i Mađarsku biti isporučivane cevovodom “Turski tok” biti dovoljne, izjavio je bugarski stručnjak za energetiku Hristo Kazandžijev. “Isporuke drugim […]
%d bloggers like this: