Vučić: Odnosi Srbije i Turske “možda i najbolji u savremenoj istoriji”

Vučić: Odnosi Srbije i Turske “možda i najbolji u savremenoj istoriji”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na stavu da je za Tursku prihvatljivo svako rešenje o Kosovu, do kojeg bi eventualno moglo da dođe između Srba i Albanaca.

Vučić: Odnosi Srbije i Turske "možda i najbolji u savremenoj istoriji"
Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Nakon susreta u Palati Srbije, Vučić je rekao da se Turska rukovodila svojim interesima kada je odlučila da prizna Kosovo, ali da Srbija nije u poziciji da Turskoj deli packe ili drži pridike po tom pitanju.

“Naši su interesi po tom pitanju i dalje različiti, ali mu hvala (turskom predsedniku) što je prihvatio da svako moguće rešenje do kojeg bi mi došli sa Albancima bude prihvatljivo i za Tursku”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da su kosovski izbori potvrdili legitimitet političkih predstavnika Srba za pregovarački proces i da će Beograd sada sačekati formiranje nove Vlade.

“Čekaćemo formiranje nove Vlade i pregovaraćemo sa onima koje su Albanci izabrali. Da li će dogovor biti lak ili ne? Siguran sam da neće. Ali da li ću nastaviti da se trudim i da se nadam da će doći do kompromisa? U to ne treba imati nikakve sumnje”, rekao je on.

Vučić je dodao da ne poznaje nikoga ko je predstavnicima političkih struktura sa Zapada govorio rečenice koje je on izgovarao prilikom susreta, ali da to ne znači da će tako promeniti američku ili tursku odluku po pitanju Kosova.

“Oni su te odluke donosili u skladu sa svojim interesima. I nismo im mi bliži nego Priština ili Sarajevo. Ja samo hoću da ne budemo dalji”, rekao je on.

Predsednik Srbije je zahvalio Erdoganu zbog posete, iako zna da je on “imao i važnija posla”, jer je time pokazao koliko je Turska ozbiljna zemlja i koliko pažnje posvećuje čitavom regionu.

“To ima ogroman uticaj i značaj, posebno sada kada je sve prilično trusno i gde jedna iskra može da napravi mnogo problema u regionu. I zato je ova poseta veoma značajna”, rekao je Vučić.

Odnosi možda i najbolji u savremenoj istoriji

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je između Turske i Srbije postignuto veliko poverenje i ocenio da su odnosi dve zemlje danas “možda i najbolji u savremenoj istoriji”.

Obraćajući se novinarima posle razgovora sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom u Palati Srbija u Beogradu, Vučić je ocenio da kada dve države imaju dobre odnose, onda “uvek imamo mir”.

“Kralj Aleksandar je rekao da smo mi završili svoje sukobe sa Turcima i da od sada sa njima hoćemo da gradimo samo mir i najbolje odnose. Siguran sam da ćemo kroz mir raditi sve samo na dobrobit turskog i srpskog naroda i svih građana Srbije”, kazao je Vučić.

On je naveo da je osnovni politički projekat na kom Beograd radi sa Ankarom, obezbeđivanje mira i stabilnosti na celom Balkanu.

“Radimo na infrastrukturnom povezivanju Balkana, sutra ćemo prisustvovati početku radova na deonici autoputa Beograd – Sarajevo od Kuzmina do Sremske Rače u dužini od 19 kilometara. To su radovi velike vrednosti, oko 225 miliona evra. To bi dramatično povezalo Bošnjake i Srbe, Srbe i Srbe, Sarajevo i Beograd, Beograd i Banjaluku. I Srbija i Balkan izgledaće mnogo drugačije kada to budemo završili”, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je kazao da je trgovinska razmena dve zemlje u prvih osam meseci ove godine veća za 13 odsto nego 2018. godine.

“Konstatovali smo da smo napravili značajan napredak u ekonomskoj saradnji. Kada smo se ovde sreli prvi put, razmena je bila nešto veća od 800 miliona evra a već krajem 2018. godine dostigla je milijardu i 84 miliona evra. U prethodbih deset godina srpski izvoz u Tursku je uvećan za 7,8 puta, naravno povećan je i uvoz iz Turske i iznosi više od 500 miliona evra”, kazao je Vučić.

Vučić: Odnosi Srbije i Turske “možda i najbolji u savremenoj istoriji”

Izrazio je zahvalnost turskim investitorima u Srbiji, navodeći da su već otvorili ili otvaraju šest fabrika u Srbiji a da je sedma kako je rekao, “na putu”.

“Te fabrike su otvorene od Kragujevca do Malog Zvornika i Vladičinog Hana, dramatično su pomogli razvoju sredina koje uglavnom nisu urbane i gde još ima dosta nezaposlenih ljudi”, rekao je Vučić.

Dodao je da će poseban akcenat biti na podizanju infrastrukture u kako je rekao, Sandžaku ili Raškoj oblasti.

“Nešto radimo sami a dobar deo u saradnji sa Turskom. Najvažnija je deonica Novi Pazar – Sjenica, koja košta oko 24 miliona evra. Hoćemo da se Bošnjaci osećaju kao svi građani ove zemlje”, kazao je Vučić.

Izrazio je očekivanje da će u oblasti odbrane biti ostvaren “veliki napredak” u bilateralnoj saradnji, navodeći da je Srbija pokazala interesovanje za kupovinu određenog oružja i opreme iz Turske, ali i za transfer tehnologija kroz saradnju preduzeća odbrambene industrije.

Izvor: N1

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Turci će opet zavoditi red i mir u Srbiji

pon okt 7 , 2019
Turci će opet zavoditi red i mir u Srbiji Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu potpisali su u Beogradu međuvladin Sporazum o bezbednosnoj […]
Turci će opet zavoditi red i mir u Srbiji