Tači: Srbija ne poštuje Briselski sporazum. Vučić: On ni ne zna odredbe sporazuma, Keti Ešton je tu, neka potvrdi (VIDEO)

Tači: Srbija ne poštuje Briselski sporazum. Vučić: On ni ne zna odredbe sporazuma, Keti Ešton je tu, neka potvrdi (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas zajedno sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i drugim regionalnim liderima na međunarodnom forumu “Globsec 2019”, gde se na jednom od panela raspravljalo o Kosovu i dijalogu Beograda i Prištine.

U raspravi Vučić i Tači su se sukobili po pitanju detalja Briselskog sporzuma, a nakon što je Tači naveo da se Srbija agresivno ponaša i da ne poštuje odredbe tog dokumenta potpisanog pre šest godina.

Tači: Srbija ne poštuje Briselski sporazum. Vučić: On ni ne zna odredbe sporazuma, Keti Ešton je tu, neka potvrdi (VIDEO)
Screenshot

Naime, kosovski predsednik Hašim Tači optužio Srbiju za “agresivno ponašanje” danas u Bratislavi, na šta mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio – to je naš posao jer poštujemo Ustav naše zemlje.

– Srbija se agresivno ponaša kada je reč o članstvu Kosova u Interopolu ili Unesco. Nadam se da će samit u Parizu biti korak ka finalizaciji sporazuma u bliskoj budućnosti – kazao je Tači.

Tači: Srbija ne poštuje Briselski sporazum. Vučić: On ni ne zna odredbe sporazuma, Keti Ešton je tu, neka potvrdi (VIDEO)
Screenshot

Rekao je i da se Srbija u Brisleskom sporzumu obevezala da ne blokira Kosovo u međunarodnim institucijama.

– Eto, on ne zna ni sporazum. Keti Ešton (bivša posrednica u dijalogu) je tu, pa neka potvrdi. To je bilo u draftu, nema ga u prihvaćenoj verziji – rekao je Vučić, dodavši da u njemu piše da obe strane neće jedna drugu blokirati na evropskom putu, “pa se to tiče samo puta ka EU, ali ne i UNESKO i Interpola”.

Tači: Srbija ne poštuje Briselski sporazum. Vučić: On ni ne zna odredbe sporazuma, Keti Ešton je tu, neka potvrdi (VIDEO)

Kako je dodao, Kosovo je prema Albancima, njihovo, ali po našem Ustavu ono je deo Srbije.

– Tači je govorio je o agresivno ponašanju Srbije, ali da objasnim – to je naš posao jer naš Ustav ne prepoznaje Kosovo kao nezavisnu državu. Ništa agresivno nismo uradili što bi ugrozilo albanski narod. Nismo ništa učinili da im naudimo. Jedino pitanje je da se ne slažemo po pitanju statusa – rekao je Vučić.

Kazao je i da su prištinske vlasti uvele takse na robu iz Srbije, istakavši da se seća da je Tači bio protiv toga.

– Zahvaljući tome smo izgubili novac. Takođe, to je suprotno CEFTI, ali oni ne odustaju. Spremni smo da razgovaramo odmah čim ukinu takse. To sam rekao i građanima više puta. Potrebno je da i Priština pravi usutupke – rekao je Vučić.

Svet podeljen o nezavisnosti Kosova

Takođe, on je govorio i o tome da je svet podeljen kada je reč o nezavisnosti Kosova, odnosno da ga je jedan broj država priznao, a deo ne.

Kazao je i da je mir potreban, ali i da su neki srpski predlozi o rešavanju kosovskog problema naišli na neodobravanje međunarodne zajednice, ali i u Srbiji.

Predsednik Srbije istakao je da je rešenje moguće samo ako je kompromisno.

– Sve ovo moramo da rešimo zbog nas, a ne zbog drugih. U redu je da Amerikanci, Rusij i Nemci budu zainteresovani, ali mi živimo ovde – naveo je Vučić.

On je kazao i da srpske vlasti ulažu napore da se do rešenja dođe, ali da nema previše uspeha, kao i da situacija nije najbolja.

– “Ako pitate kakve su nam mogućnosti za rešenje, ja sam prilično pesimističan, ali ću da dam sve od sebe da održimo mir i stabilnost – kazao je Vučić, istakavši da rešenje mora biti takvo da “obe strane nešto malo popuste”.

Kazao je i da je Beograd ispunio sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, a Priština ni jednu jedinu – formiranje ZSO, poručivši Tačiju da mu je dosta da međunarodna zajednica “stalno za nešto orkivljuje Srbiju”.

– Ne želim da predstavljam državu koja će stalno biti osumnjičena od strane međunarodne zajednice da uništava mir, a svi ostali su sveci i anđeli. Meni je toga dosta. Mi smo ispunili sve obaveze i niko ne može reći da to nije tako. Niko ne može da kaže, uključujući i Tačija, da ništa nismo ispunili do sada – poručio je srpski predsednik.

Briselski sporazum

Na Tačijeve tvrdnje da Srbija nije ispunila sve svoje obaveze, navodeći integrisano upravljanej granicama, energetski sporazum i prohodnost mosta u Mitrovici, Vučić je odgovorio da u Briselskom sporazumu nema ničega po pitanju mosta, a da samo u stavki 13 stoji da će se intenzivirati diskusija o energetici i telekomunikacijama.

– „Upravljanje granicama i most u Mitrovici se ne pominju uopšte u sporazumu“ – naveo je on.

Vučić je istakao da je Tači, kada je reč o ZSO, pre samo dva dana rekao da to neće formirati, i da je kao i ranije promenio svoje mišljenje nakon što je potpisao dokument.

– Ne želim da igram igru okrivljivanja drugih, jer sam spreman da nastavim dijalog sa Tačijem ili bilo s kim koji hoće, jer je od kjkučnog značaja da se sporazum postigne. Nadam se da će nam današnji razgovor pomoći da u budućnost jače radimo u pokušaju da nađemo rešenje za naše probleme – poručio je Vučić.

Kada je reč o odnosu Srbije i Rusije Vučić je ponovio da je Srbija nezavisna država na evropskom putu, koja će zadržati dobre odnose sa Moskvom. On je tako odgovorio na pitanje iz publike, uz opasku “kako njemu uvek zapadne takvo pitanje”.

– „Imamo dobar odnos sa Rusijom i to je to. Mi smo na evropskom putu, što uvek naglasim predsedniku Putinu kada se sastanemo. Mnogi evropski lideri zaborave da to pomenu kada se vide sa njim. Srbija je nezavisna država na svom putu ka Evropskoj uniji i ima dobre odnose sa Rusijom – naveo je on.

FOTO: KABINET PREDSEDNIKA SRBIJE / PROMO

Tači: Verujem da će sporazum biti postignut

Govoreći o Briselskom sporazumu, Tači je rekao da je ono što je potpisano 2013. godine imalo velike domete, i kada je reč o policiji, slobodi kretanja, pravosuđu, uklanjanju barikada… Kazao je i da veruje da će sporazum Beograda i Prištine biti postignut ove godine, da on mora da bude sveobuhvatan i međunarodno priznat.

– Verujem da ćemo u narednim nedeljama napraviti pozitivnije okruženje, da ćemo prevazići prepreke, nastaviti dijalog i da pariski samit može da bude mogućnost da nastavimo dijalog konkretnim koracima ka finalizaciji u doglednoj budućnosti, u narednim mesecima – rekao je Tači, uz opasku da je cilj veći nego prepreke sa kojima se suočavamo, “koje nisu ništa vise nego dnevna politika”.

Kazao je i da više od 70 odsto građana na KiM želi dijalog i postizanje sporazuma, da postoje različita mišljenja, ali da je cilj isti – da se postigne sveobuhvatan sporazum i da bude zaključen međusobnim priznanjem.

– On bi omogućio i da Kosovo postane član NATO, UN i EU – kaže Tači.

U publici je bila i nekadašnja šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton, koja je pozdravila i Vučića i Tačija, rekavši da im se divila zbog toga što su svojevremeno seli za pregovarački sto jer su uradili ono za šta se do tada mislilo da je nezamislivo.

Kazala je i da joj se srce cepa kada vidi gde je dijalog danas. Nakon panela, ona se uz poljupce pozdravila sa Vučićem i Tačijem.

Pored panela o Kosovu, na kome je učestvovao i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst, Vučić je govorio i na panelu pod nazivom “Zapadni Balkan: Udaljavanje od Evrope?”.

“Želimo u EU, mnogo toga je do nas, ali nije sve”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da svi lideri Zapadnog Balkana žele da njihove zemlje uđu u Evropsku uniju, da mnogo toga jeste do nas, ali da nije sve, da nešto zavisi od želje Unije i da toga treba biti svestan.

Upitan kako gleda na evropske integracije Albanije i Severne Makedonije, koje čekaju datum za početak pregovara, Vučić je rekao:

– To bi bile dobre vesti za njih i njihove građane. Bar bi dobili neku nadu, što je dobro za njih. A šta je dobro za njih dobro je i za nas – naveo je on.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije, on je kazao da je “naša najveća prepreka Kosovo, mada Srbija ima još dosta toga da učini i na polju vladavine prava”. Naveo je da po pitanju ekonomije u Izveštaju EK nije bilo primedbi, već da se dosta toga odnosilo na vladavinu prava, rad parlamenta.

– Ali najvažniji i najveći deo Izveštaja EK i ne samo toga je o tome šta ćemo sa Kosovom i Prištinom – rekao je on.

Vučić se osvrnuo i na reči predsednika Crne Gore Mila Đukanovića o tome da ne postoji odgovarajuća alternativa za EU, konstatacijom da “nemamo alternativu ali da je važno da se držimo zajedno i to mnogo snažnije nego do sada”.

– Zato se uvek zalažem za potencijalni sporazum Beograda i Prištine. Jer kada bismo to uradili, kao blok nacija, teritorija, zemalja, mnogo toga bismo mogli više nego danas. Ali, postoji još jedna stvar koja nije do nas, već je želja EU zemalja – naveo je on.

Najavio je da će sutra razgovarati i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

– Mnogo prepreka treba da bude uklonjeno – naveo je Vučić, napomenuvši da će Srbija sa Severnom Makedonijom uspostaviti zajednički granični prelaz, što je veoma važno, i da će to stupiti na snagu za dva meseca.

Kako je kazao, “to ćemo uraditi sa ostalim susedima, to će biti dobar korak napred”. Rekao je i da je spreman da u budućnosti bude oformljena i carinska unija.

– Znam da će to mnogi videti kao zamenu za EU, nije me briga kako vide, to je od najveće važnosti za naš region. Možemo da ostanemo na putu EU, ako hoćete, uzmite nas, a ko nećete, sami ćemo brinuti o sebi. Ako naparavimo regionalnu ekonosmsku zonu možemo da imamo dva ili tri puta veći privredni rast – istakao je Vučić.

Nasilje se u Srbiji kažnjava

Odgovarajući n apitanja iz publike, on je rekao da se “u Srbiji svako nasilje kažnjava”, kao i da je istražen i napad na jednog od lidera opozicije Borka Stefanovića i da je suđenje u toku. Rekao je i da je dobijao lekcije od mnogih da će Srbija biti zemlja u kojoj će se dogoditi ubistva i napadi na novinare, ali da se nakon toga upravo to desilo u mnogim zemljama EU i drugim, a u Srbiji ništa slično.

– U svakom slučaju, mi uvek kažnjavamo sve ljude koji koriste nasilne metode i nastavićemo to da radimo – rekao je Vučić.

Govoreći o protestima i broju ljudi koji protestuju, Vučić je rekao da je veoma zadovoljan tonom protesta, iako oni nekada postanu nasilni. Istakao je da skoro niko nije uhapšen, što se ne dešava u nekim evropskim zemljama, te da su demonstranti slobodni da izraze svoju volju.

Vučić je, govoreći o uticaju protesta na javno mnjenje, rekao da njegova partija, iako je po nekim anketama izgubila nekoliko procenata zbog pitanja KiM, ima mnogo veću podršku od svih drugih. To, kaže on, pokazuje da su Srbi odlučni da slušaju prave reči i da prihvate realnost, a ne snove nekih ljudi.

– Ali delim vašu zabrinutost i nadam se da će i u drugim zemljama sve biti uradjeno onako kako smo to mi obavili – rekao je Vučić.

Dodao je, međutim, da mnogo toga može da se uradi kako bi se omogućio bolji ambijent za slobodne medije i slobodu izražavanja.

– Ne bežim od te teme – istakao je Vučić.

On je rekao i da je na današnim panelima pokazao da Srbija govori istinu i da je ona “ozbiljan, odgovoran i pouzdan sagovornik”.

– Imali smo težak dan, zastupali smo interese Srbije. Borio sam se koliko sam mogao i čini mi se – uspeo da pokažem da govorimo istinu. Dva puta sam vraćao Tačija na tačke Briselskog sporazuma i pokazao da govorimo istinu – rekao je Vučić u pauzi između panela.

On je rekao da je zadovoljan što je danas bila prilika da se razgovara, ne samo na Forumu, sa Angelinom Ajnhorst, Ketrin Ešton, ali i sa američkim zvaničnima Ronom Džonsonom i Filipom Rikerom.

– Ljudi traže neko rešenje, vide da to ide u teškom smeru, da odnosi nisu jednostavni. Svako bi želeo rešenje, a onda Prišina uvede takse. Kako hoćete rešenje, a nemate pravo na slobodnu trgovinu i protok robe”, rekao je Vučić.

Dodao je da oseća da je na neki način oslobodjen svake vrste pritiska, ali da uvek ima ogromnu odgovornost prema Srbiji i gradjanima.

– Znam koliko je važno da sačuvamo mir i stabilnost – istakao je predsednik.

Tokom boravka u Bratislavi, Vučić je imao odvojene sastanke sa v.d. pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom, senatorom i predsedavajućeg Odbora za unutrašnju bezbednost i vladine poslove Senata SAD Ronom Džonsonom, kao i sa rukovodiocem Odeljenja za Evropu i Evroaziju i članicom Izvršnog odbora Svetskog ekonomskog foruma Martinom Larkinom.

Izvor: Blic/ Lana Gedošević, Fonet, Tanjug

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Lazanski novi ambasador Srbije u Moskvi

Pet jun 7 , 2019
Lazanski novi ambasador Srbije u Moskvi Novinar i poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije Miroslav Lazanski imenovan je za novog ambasadora Srbije u Rusiji, objavljeno je u […]
Lazanski novi ambasador Srbije u Moskvi
%d bloggers like this: