Tači: Ako se nešto desi u pregovorima sa Srbijom, desiće se ove godine

Tači: Ako se nešto desi u pregovorima sa Srbijom, desiće se ove godine

Tači: Ako se nešto desi u pregovorima sa Srbijom, desiće se ove godine
Screenshot

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je u intervjuu za BBC na srpskom da će se izgubiti decenije ako se u pregovorima Beograda i Prištine ništa ne desi ove godine.

“Ako se nešto desi u pregovorima sa Srbijom, desiće se ove godine. Ako se ne desi ove godine, plašim se da ćemo izgubiti decenije”, istakao je Tači.

On je rekao da je završna godina prvog predsedničkog mandata predsednika SAD Donalda Trampa najbolje vreme za dogovor na Balkanu i da misli da zemlje regiona neće ponovo zadobiti Trampovu pažnju.

“Ovaj povratak pažnje SAD na naš region je dar od Boga i za Kosovo i za Srbiju – moramo to iskoristiti”, naglasio je Tači.

On je ocenio da ni Kosovo ni Srbija ne mogu računati na članstvo u Evropskoj uniji bez konačnog sporazuma i da će, ukoliko propuste ovu priliku, “plakati pred kapijama Brisela, ali to nikoga neće brinuti ni interesovati”.

Tači je ocenio da sa jedne strane Beograd i Priština “nikad nisu bili bliže dogovoru” jer je Kosovo nezavisno, a “Srbija zna za nezavisnost Kosova”, a da su sa druge strane veoma daleko i da će sve ponovo zavisiti od lidera dve strane.

Predsednik Kosova je istakao da nema poseban odnos sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali da su obojica predsednici “nezavisnih država, izabrani na legitiman način”, da imaju različite stavove, ali da to ne treba da ih spreči “da kao dva predsednika razgovaraju o budućnosti.”

Tači: Ako se nešto desi u pregovorima sa Srbijom, desiće se ove godine
Screenshot

On je ocenio da je Kosovo ispunilo uslove za viznu liberalizaciju i da je nezasluženo u izolaciji, te da se Kosovo oseća “izdanim i kažnjenim zbog izostanka jedinstva među članicama EU”.

Komentarišući poslednje izjave kosovskih zvaničnika o taksama na srpsku robu, Tači je rekao da se ne smeju donositi populističke odluke, kojima se navodno kažnjava Srbija, a zapravo se Kosovo udaljava od EU i SAD.

“Konfrontacija sa Srbijom ne pomaže odnosima Kosova sa Vašingtonom i Briselom, a jedino rešenje u kome svi dobijaju je postizanje konačnog sporazuma Kosova i Srbije”, istakao je Tači.

Govoreći o Specijalnom sudu za zločine Oslobodilačke vojske Kosova, Tači je istakao da će se on “baviti nečim što je naučna fantastika, što je izveštaj Dika Martija”. Na pitanje da li bi rad Specijalnog suda mogao uticati na njegovu političku karijeru, Tači je odgovorio kratko: “Ne”.

Prodaje se sajt Novinar.rs!

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Poverenica: Boško Obradović je rasista i ksenofob

Pet feb 21 , 2020
Poverenica: Boško Obradović je rasista i ksenofob Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je da objavljenim video-snimkom kako meša tečnosti različitih boja, lider Dveri Boško Obradović “podstiče strah i […]
%d bloggers like this: