Srbi iz Republike Srpske idu na izbore kao deo Unije MOST

Srbi iz Republike Srpske idu na izbore kao deo Unije MOST

Srbi iz Republike Srpske idu na izbore kao deo Unije MOST

Pokret Slobodna Srpska je udruženje građana osnovano 2016. godine u Beogradu i od tada do danas je organizovalo niz aktivnosti na promociji i brendiranju Republike Srpske kao slobodne, prosperitetne i demokratske države srpskog naroda.

Nedavno se Pokret priključio delovanju Unije Most a danas je predsednik Pokreta Slobodna Srpska Velisav Vuković, izjavio za Novinar.rs da je doneta odluka da pokret izađe na predstojeće izbore kao deo Unije Most, tako da će i građani poreklom iz Republike Srpske napokon imati za koga da glasaju, i skoro sigurno imati svoje predstavnike u velikom broju lokalnih samouprava i poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Srbi iz Republike Srpske idu na izbore kao deo Unije MOST
Predsednik Pokreta Slobodna Srpska Velisav Vuković, koordinator Unije Most Boban Jovanović i narodna poslanica prof. dr sci. med. Nada Kostić

Osnovne aktivnosti pokreta usmerene su u pravcu nacionalne homogenizacije Srba poreklom iz Republike Srpske i drugih srpskih krajeva zapadno od Drine, koji žive na teritoriji Srbije, kao i u pravcu jačanja njihovih političkih, kulturnih, privrednih i drugih veza sa Republikom Srpskom.

Pokret Slobodna Srpska se zalaže za političku i ekonomsku samostalnost Republike Srpske, zaštitu državnih i nacionalnih interesa Republike Srpske, njenog suvereniteta i teritorijalne celovitosti, očuvanje i negovanje slobodarske, državotvorne i demokratske tradicije srpskog naroda u Republici Srpskoj, afirmaciju nacionalnih, kulturno-istorijskih i duhovnih vrednosti srpskog naroda, negovanje tekovina oslobodilačkih ratova Vojske Republike Srpske, kao i za uspostavljanje i razvijanje svekolike saradnje Republike Srpske sa Republikom Srbijom i svim rodoljubivim organizacijama Srba u svetu.

Podržavajući realizaciju navedenih ciljeva, Pokret zagovara potrebu jačanja institucija Republike Srpske, kroz dalju afirmaciju vladavine prava, unapredjenje ekonomske i socijalne sigurnosti građana Srpske, inteziviranje privrednog i kulturnog razvoja, kao i podizanje ukupnog političkog ugleda i uticaja epublike. Srpske kako u regionu, tako i na međunarodnom planu.

Takođe, Pokret se zalaže za vraćanje izvornih Dejtonskih nadležnosti Republici Srpskoj, koje su odlukama visokih predstavnika međunarodne zajednice prenete u nadležnost ”centralnih” vlasti BiH, iz razloga što se i nakon više od 20 godina od Dejtonskog sporazuma pokazalo da je BiH neodrživa i nefunkcionalna državna zajednica, koja je faktički savez dve nezavisne države – Republike Srpske i Federacije BiH.

U tom smislu, jedan od prioritetnih zahteva Pokreta, tiče se neophodnosti ukidanja ustavnog amandmana na Ustav Republike Srpske kojim se sva tri naroda u Srpskoj (Srbi, Hrvati i Bošnjaci) proglašavaju konstitutivnim narodima, uprkos činjenici da su u Republici Srpskoj jedino Srbi konstitutivni narod.

Shodno tome, Pokret se zalaže za ukidanje Vijeća Naroda kao tzv. pomoćnog zakonodavnog organa u ustavno-pravnom i politčkom sistemu Republike Srpske.

Srbi iz Republike Srpske idu na izbore kao deo Unije MOST
Predsednik Pokreta Slobodna Srpska Velisav Vuković

Osim toga, Pokret se zalaže za dosledno sprovođenje Sporazuma o specijalnim vezama Republike Srpske i Republike Srbije u punom kapacitetu, kao i za razvijanje prolitičke, ekonomske, kulturne i druge saradnje Republike Srpske sa svim prijateljskim državama i narodima u svetu, a posebno sa Ruskom Federacijom, NR Kinom i drugim državama koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv.Kosova.

Polazeći od svega navedenog, a u cilju dalje afirmacije i brendiranja Republike Srpske, Pokret ocenjuje svrsishodnim osnivanje podružnice Kancelarije Vlade Republike Srpske na teritoriji Republike Srbije, konkretno na području Vojvodine (Novi Sad), gde živi značajan broj Srba poreklom iz Republike Srpske i drugih srpskih krajeva zapadno od Drine.

Takođe, Pokret očekuje uspostavljamje institucionalne saradnje, kao i pomoć i podršku zvaničnih struktura vlasti Republike Srpske, na planu realizacije konkretnih projekata koji bi doprineli daljem jačanju ugleda Republike Srpske i njenih političkih, privrednih, kulturnih i drugih potencijala.

S tim u vezi, Pokret je do sada izradio tri idejna projekta koje želi da stavi u funkciju brendiranja R. Srpske – scenario za igrani filmski serijal ”Janjičar”, projekat izgradnje logističko-humanitarnog centra ”Nikola Tesla” na Romaniji, kao i projekat ”Letnji karneval na Drini”.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Kurti odbio zahtev SAD za ukidanjem taksi na srpsku robu

čet feb 27 , 2020
Kurti odbio zahtev SAD za ukidanjem taksi na srpsku robu Kosovski premijer Aljbin Kurti odgovorio je negativno na zahtev SAD da se ukinu takse na srpsku robu jer će to […]