MOST: Izborni prag od 0,4 odsto za stranke manjina je razlog za prevaru koja se sprema

MOST: Izborni prag od 0,4 odsto za stranke manjina je razlog za prevaru koja se sprema

Hiljadu potpisa umesto 10.000 za osnivanje. Troškovi desetostruko manji. Izborni prag 0,4 umesto 5 odsto. Da li ovu pogodnost, koja je zagarantovana strankama nacionalnih manjina, koriste oni koji u tome vide čist interes ali i lakši način do poslaničkih i odborničkih klupa?

MOST: Izborni prag od 0,4 odsto za stranke manjina je razlog za prevaru koja se sprema
Most

Na inicijativu Vlaške nacionalne manjine, kako saznajemo u Uniju manjinskih stranaka MOST već ulaze i druge manjinske stranke i to češke, slovačke, mađarske i druge a podrška dolazi iz mnogobrojnih udruženja građana koji u Uniji vide ideološki neopterećenu koaliciju, čija će kampanja biti pozitivna i isklučivo će se zalagati za ljudska prava i prava manjina, piše portal Balkanska.

Koordinator Unije Most Boban Jovanović, na sastanku sa predstavnicima nacionalnih manjina koje će činiti buduću Uniju MOST, istakao je da u Srbiji postoji 108 registrovanih stranaka a više od polovine čine stranke nacionalnih manjina. Da biste osnovali ovakvu stranku treba vam 1.000 potpisa i da, makar deklarativno, želite da zastupate interese pojedine manjine, bez obzira koje ste nacionalnosti, i da li na vašoj listi postoj bilo ko iz te zajednice.

”Zato će  Uniju MOST predstavljati ljudi koji dolaze iz nacionalnih manjina i čija politika nije usmerena protiv bilo koje politike, već zasnovana na borbi za interese nacionalnih manjina a generalno za ljudska prava i život dostojan čoveka u 21. veku.

Nećemo dozvoliti da se lažne manjinske stranke osnovane iz drugačijih interesa pridruže ovoj iskrenoj uniji ali su svi ugledni pojednici dobrodošli, bez obzira koje su nacionalnosti i da li su pripadnici nacionalnih manjina. Mnogi Srbi koji žive u dijaspori se takodje osećaju kao nacionalna manjina kada dodju u maticu, i to će biti u fokusu našeg programa; da je Srbija zemlja svih nas bez obzira odakle dolazimo i da li smo na privremenom radu u inostranstvu”, istakao je za Balkanska Jovanović.

Boban Jovanović koordinator Unije MOST i Slobodan Perić, predsednik Vlaške stranke

MOST: Izborni prag od 0,4 odsto za stranke manjina je razlog za prevaru koja se sprema

Slobodan Perić predsednik Vlaške stranke MOST navodi kao primer lažnih manjinskih stranaka i gde je ova praksa ispoljena  i opciju Nijedan od ponuđenih odgovora.

“Problem nije što NOPO zastupa manjinske interese, već što u svojoj istoriji nije uvek bio manjinska stranka. Prvo je, naime, osnovan kao nemanjinska stranka 2008. Onda je, kao i mnoge druge male stranke, primenom novog zakona o političkim strankama (koji je usvojen 2009.) izbrisan iz Registra političkih organizacija aprila 2010. ‘Nopovci’ su potom rešili da se registruju kao stranka vlaške nacionalne manjine. Predsednik te stranke je tvrdio da nije eventualni ulazak u parlament razlog što su se registrovali kao manjinska stranka, već manji finansijski troškovi.

‘Rupu u zakonu’ su iskoristili ali se nameće zaključak da su zastupnici vlaške manjine postali zbog interesa”, napominje Perić.

“Zato će Unija MOST biti jedina realna priča koja će na narednim izborima predstavljati nacionalne manjine a i sve borce za ljudska prava”, ističu u Uniji manjinskih stranaka MOST.

Izvor: Balkanska

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Unapređenje saradnje između Univerziteta u Sarajevu i IFIMES-a

Ned dec 1 , 2019
Unapređenje saradnje između Univerziteta u Sarajevu i IFIMES-a Sarajevo, 28. novembar 2019 –  Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) doc. dr. Zijad Bećirović posjetio je Rektorat Univerziteta […]
%d bloggers like this: