Rama: Dijalog Beograda i Prištine okončati priznanjem

Rama: Dijalog Beograda i Prištine okončati priznanjem

Tirana/Beograd — Edi Rama, smatra da dijalog Beograda i Prištine treba da bude okončan međusobnim priznavanjem, da bi potom i ostale zemlje lančano priznale kosovsku nezavisnost

Screenshot

“Ako (Aljbin) Kurti postane premijer sa njim će Srbija, htela to ili ne, morati da razgovara”, rekao je Rama u Novom Sadu, gde je učestvovao na trilateralnom sastanku – Srbija Albanija i Severna Makedonija.

U intervjuu za albanski TV Kljan, Rama je ocenio da je nesumnjivo da Aljbin Kurti danas predstavlja izraz volje kosovskih birača.

“I ako preuzme vlast na Kosovu on će biti legitiman premijer sa kojim Srbija, htela to ili ne, treba da komunicira, treba da nađe način strukturisanja jednog procesa dijaloga, koji se ne može zamisliti bez vlade i novog premijera Kosova”, rekao je Rama, preneo je portal Kosovo onlajn.

Rama: Dijalog Beograda i Prištine okončati priznanjem

Prema njegovim rečima, Kurti je spreman da preuzme odgovornost, te dodaje da i kosovski politički lideri imaju obavezu da, kako kaže, “guraju napred dijalog koji treba bez sumnje, ponovo pokrenuti, restrukturirati i jasno se fokusirati na njegovo okončanje – priznavanjem Kosova”.

Potom bi se, kaže, dogodilo lančano priznavanje kosovske nezavisnosti od drugih zemalja.

Podsetio je da je lično uvek bio protiv razmene teritorija kao načina kojim se skraćuje put jednom procesu koji je mnogo komplikovaniji.

“Međutim, na drugoj strani, rekao sam i ponavljam da je nezamislivo da se dolazi do zaključka ukoliko nema vizije i ukoliko nema volje da se dogovore o graničnoj liniji”, naveo je albanski premijer.

Tanjug

Urednik

Vaš komentar

Next Post

ŽIVKOVIĆ: SZS da razmisli o bojkotu; JEREMIĆ: Podmićivaće stranke da učestvuju na izborima

Pet okt 11 , 2019
ŽIVKOVIĆ: SZS da razmisli o bojkotu; JEREMIĆ: Podmićivaće stranke da učestvuju na izborima Predsednik Nove stranke Zoran Živković pozvao je večeras Savez za Srbiju (SzS) da još jednom razmisli o […]
ŽIVKOVIĆ: SZS da razmisli o bojkotu; JEREMIĆ: Podmićivaće stranke da učestvuju na izborima
%d bloggers like this: