Odnosi Srbije i BiH dobri, ima i otvorenih pitanja

SARAJEVO – Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i predsedavajući Savetom ministara BiH Zoran Tegeltija, danas su se na sastanku u Sarajevu saglasili u oceni da su odnosi dve države dobri, da ih karakteriše veliki broj bilateralnih sporazuma, ali i određena otvorena pitanja.

Na sastanku je istaknuto da je potrebno intenzivirati politički dijalog, kao i da ima prostora za unapređenje ekonomskih odnosa koji su inače veoma dobro.

Selaković i Tegeltija su se saglasili i da su Srbija i BiH jedna drugoj jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera, a razgovorali su i o saradnji u borbi protiv pandemije virusa korona.

Tegeltija je čestitao Srbiji na uspesnom procesu vakcinacije i zahvalio se na podršci i pomoći svim građanima BiH u tokom pandemije, javlja Tanjug.

Ministar Selaković je istakao da su zajednički infrastukturni projekti važni za razvoj saradnje i povezivanje dve države i svih građana.

„Prioritet je auto-put Beograd-Sarajevo. Imajući u vidu i aktuelnu situaciju tokom borbe protiv korone i procesa vakcinacije, inicijativa mini-šengen dobija posebno na značaju”, kazao je Selaković i dodao da inicijativa mini Šengen donosi veliki benefiti za sve države na Zapadnom Balkanu.

Šef srpske diplomatije je istakao da je otvoren poziv BiH da razmotri priključivanje inicijativi mini-Šengen, koja je usmerena na olakšavanje kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala u regionu.

Zahvalio se na principijelnom stavu BiH na postovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije povodom nepriznavanja takozvane države Kosovo i zahteva Prištine za prijem u članstvo u međunarodnim organizacijama.

„Srbija je suštinski zainteresovana za stabilnost BiH i kao garant Dejtonskog sporazuma podržava svaki dogovor koji postignu dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, kazao je Selaković.

Izvor: Politika

Novinar

Vaš komentar

Next Post

Formirana nova bošnjačka stranka u Novom Pazaru

Pet mar 19 , 2021
Politička scena u Novom Pazaru dobila je još jednu bošnjačku stranku – Sandžačku liberalnu stranku (SLS). O tome su mediji danas obavešteni saopštenjem, u kojem se navodi da je ta […]
%d bloggers like this: