Dosad neobjavljeni snimak Slobodana Miloševića u američkoj bazi “Igl” kod Tuzle, neposredno pred izručenje Hagu (VIDEO)

Dosad neobjavljeni snimak Slobodana Miloševića u američkoj bazi “Igl” kod Tuzle, neposredno pred izručenje Hagu (VIDEO)

Dosad neobjavljeni snimak Slobodana Miloševića u američkoj bazi “Igl” kod Tuzle neposredno pred izručenje Hagu

Na snimku se vidi Milošević, u odelu i beloj košulji, kako u pratnji nekoliko osoba u maskirnim vojnim uniformama ulazi u prostoriju, navodno, baze “Igl”

NA društvenim mrežama u petak je osvanuo dosad neobjavljeni snimak Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsednika Srbije i SRJ, navodno načinjen 2001, u američkoj bazi “Igl” kod Tuzle, u vreme njegovog prebacivanja u Hag.

Snimak koji traje 4,28 minuta, na svom fejsbuk-profilu objavio je novinar Stefan Cvetković. Na njemu se vidi Milošević, u odelu i beloj košulji, kako u pratnji nekoliko osoba u maskirnim vojnim uniformama ulazi u prostoriju, navodno, baze “Igl”. Posle ulaska, sa bivšim predsednikom ostaju stražar i dva čoveka u uniformama. Milošević je nekoliko trenutaka sedeo, potom mirno šetao po prostoriji sa rukama iz leđa, a u jednom trenutku je sa prisutnima počeo da razgovara na engleskom.

Dosad neobjavljeni snimak Slobodana Miloševića u američkoj bazi “Igl” kod Tuzle, neposredno pred izručenje Hagu (VIDEO)

Jedan od ljudi u uniformama mu je potom dao cigaretu, a stražar mu je pripalio. Potkraj snimka, čuje se i kako Milošević traži bocu vode, koju je, uz pomoć vojnika, iskoristio da se umije nad lavorom.

Nekadašnji šef države uhapšen je 1. aprila 2001. Akcija je počela 30. marta, a okončana je nakon dva dana, posle sedmočasovnih pregovora o predaji. Vlada Srbije donela je odluku da bude hitno isporučen Hagu 28. juna i transportovan u zatvorsku jedinicu u Sheveningen.

Tog dana, prema podacima dostupnim javnosti, iz ćelije Centralnog zatvora u Beogradu najpre je prebačen na Banjicu, gde su ga dočekala tri helikoptera i Kevin Kurtis, tužilac Haškog tribunala. Pošto je upoznat sa svojim pravima, Milošević se ukrcao u helikopter. Ostaće upamćena i njegova rečenica, navodno upućena stražarima koji su ga vodili:

– Znate li da je danas Vidovdan, Srbi?

Sa Banjice, Milošević je prebačen u bazu “Igl” kod Tuzle, a potom u Sheveningen, gde je njegov pritvor počeo tog Vidovdana, oko 19 časova. Preminuo je 11. marta 2006. u pritvorskoj jedinici u Hagu.

Izvor: Novosti, Fejsbuk/ Stefan Cvetković

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Konačna odluka o bojkotu izbora u narednih nekoliko dana

sub avg 24 , 2019
Beograd — Zajednički stav Saveza za Srbiju je identičan – nema smisla učestvovati na izborima pod ovakvim uslovima odnosno ako nisu fer i pošteni. Svaka stranka pojedinačno će u narednih […]