Lutovac kažnjava i isključuje iz stranke

Lutovac kažnjava i isključuje iz stranke

Etički odbor DS juče je dao preporuku Predsedništvu stranke da poslanice Gordana Čomić i Nataša Vučković budu kažnjene zbog učestvovanja na sednici skupštinskog Odbora za ustavna pitanja. Ova odluka je doneta na telefonskoj sednici Etičkog odbora.

Kako je “Blic” već pisao, demokrate počinju sa disciplinovanjem kadrova koji su činili ili govorili stvari koje stranačkom rukovodstvu nisu po volji. Prijave protiv Čomićeve i Vučkovićeve podnete su zbog narušavanja ugleda stranke, a na tapetu su se, pored njih, našli i još neki članovi demokrata.

Lutovac kažnjava i isključuje iz stranke
Screenshot

Njima dvema se zamera što su učestvovale na skupštinskom odboru suprotno odluci Predsedništva DS-a od 30. januara, a kojom je potvrđen Sporazum s narodom. U delu tog Sporazuma, koji je potpisalo nekoliko opozicionih stranaka i pokreta, stoji da će njihovi poslanici i odbornici “napustiti rad svih skupština u kojima su ukinuta demokratska načela”.

Gordana Čomić je juče za “Blic” kratko rekla da “nikada za medije ne komentariše procese unutar Demokratske stranke”, dok nam je Nataša Vučković kazala da još “nije formalno obaveštena ni o čemu”, te da zbog toga ne želi da komentariše naše informacije.

Istovremeno, predsednik DS Zoran Lutovac zatražio je isključenje iz stranke za poslanika demokrata u vojvođanskoj skupštini Nenada Borovića, saznaje “Blic”.

“Nenad Borović, član DS, nije poštovao odluke organa stranke. Suprotno usvojenoj odluci Predsedništva DS kojom je usvojen Sporazum s narodom, učestvovao je u radu SO Ruma 17. maja, kao i u radu Skupštine AP Vojvodina 28. maja. Ovim nastupima on je direktno štetio ugledu stranke”, stoji u predlogu za pokretanje disciplinskog postupka koji je potpisao lider stranke Zoran Lutovac.

Screenshot

Kao predlog mere za ovaj prekršaj, Lutovac je naveo isključenje iz stranke. Interesantno je da je upravo Nenad Borović na poslednjoj sednici Glavnog odbora DS kritikovao Lutovca da je izdao politiku DS-a. Inače, tokom unutarstranačkih izbora, i Borović i njegov odbor su podržali Zorana Lutovca.

Kada je reč o isključenjima iz Demokratske stranke, praksa je bila da uvek prvo opštinski odbor pokrene disciplinski postupak, pa onda takav predlog ide na Izvršni odbor, i na kraju se o njemu izjašnjava statutarna komisija. Da predsednik lično pokrene ovakav postupak, desilo se još samo u vreme kada je Dragan Đilas bio na čelu DS. Zanimljivo je i da odluku da ne učestvuju u radu lokalnih parlamenata, kao ni pokrajinskog i republičkog, nije usvojio Glavni odbor, već Predsedništvo stranke.

Izvor “Blica” iz vrha DS kaže da je ta stranka uvela pravilo da su odbornici i poslanici vlasnici svojih mandata i da je ovo što se upravo dešava svojevrstan skandal.

– Ako Borovića zaista izbace iz stranke, DS više neće imati odborničku grupu u Rumi, a rizikuje i opstanak poslaničkog kluba u Skupštini Vojvodine. U isto vreme vrh stranke nema problem s tim što su u vlasti na Starom gradu sa radikalima i socijalistima. Mi smo svi u čudu, ne znamo kome je u interesu da ovo radi i da posle vesti o ujedinjenju DS čini ovakve stvari i izbacuje ljude. Umesto da u susret izborima jačamo stranku i odbore, mi se rešavamo vrednih ljudi – navodi naš sagovornik. Nenad Borović kaže za “Blic” da je iznenađen da se predsednik stranke bavi izbacivanjem ljudi.

– Ja sam odbornik i poslanik. Moj posao i obaveza je da budem na sednicama na kojima se odlučuje o prenošenju osnivačkih prava s opštine na pokrajinu ili da se bavim pitanjima koja se tiču budžeta. Na udaru sam odavno, još od kada sam radio na izveštaju o potkradanju novca u DS, a glasao sam i protiv ulaska u SZS – kaže Borović.

Borović: Skupština u Rumi poštuje demokratske procedure

Nenad Borović kaže da mu se ovim povodom Lutovac nije obratio.

– U odluci Predsedništva stoji da se napuštaju institucije u kojima se ne poštuju demokratske procedure. Za razliku od republičkog parlamenta, u Rumi to nije slučaj, garantujem – kaže Borović.

Screenshot

Kena još nije na dnevnom redu

Iako je predsednik Izvršnog odbora DS Dušan Kostadinović podneo prijavu i protiv poslanika Radoslava Milojičića Kene, čiji je opštinski odbor u Smederevskoj Palanci prethodno raspustio zbog pasivnosti, Lutovac još nije pokrenuo disciplinski postupak.

Izvor: Blic/ Ivana Mastilović Jasnić

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Goce Delčev kao novi uslov Bugarske na putu Severne Makedonije ka EU

sub jun 22 , 2019
Goce Delčev kao novi uslov Bugarske na putu Severne Makedonije ka EU SKOPLJE – Bugarska je nametnula makedonskog revolucionara Goceta Delčeva kao novi uslov za dobijanje datuma za pregovore Severne […]
Goce Delčev kao novi uslov Bugarske na putu Severne Makedonije ka EU

Novinar.rs

Pratite nas na Fejsbuku!


This will close in 10 seconds