Koje države (ne) priznaju nezavisnost Kosova

Kosovo je 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sednici Parlamenta proglasilo nezavisnost od Srbije. Za Deklaraciju o nezavisnosti izjasnilo se svih 109 prisutnih zastupnika.

Vlada Srbije još je iste večeri doniela odluku o poništenju te deklaracije kao „protivpravnog čina privremenih institucija u Prištini“, a potom je sazvala vanrednu sednicu Skupštine Srbije, piše Al Jazeera Balkans.

Sednica je održana 18. februara i na njoj je 225 zastupnika glasalo za potvrdu odluke Vlade o poništenju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Nije bilo suzdržanih ni glasova protiv, dok zastupnici Liberalno-demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Stranke vojvođanskih Mađara nisu glasali.

Podeljena međunarodna zajednica

Pitanje međunarodnog priznanja nezavisnosti Kosova podelilo je međunarodnu zajednicu.

Većina zapadnih zemalja podržale su nezavisnost dok su je Rusija i Kina oštro osudile.

Prva zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova bila je Kostarika, potom Afganistan. Slijedile su ih Sjedinjene Američke Države, Francuska, Velika Britanija, Albanija i Turska.

Države koje su priznale pasoš Republike Kosovo kao važeći putni dokument, iako nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu su: Grčka, Rumunija, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Kina, Izrael, Brazil i Rusija.

U maju 2016. godine Kosovo je postalo punopravnim članom organizacija UEFA i FIFA.

Koje države (ne) priznaju nezavisnost Kosova

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Predsednik Srbije pušten sa lečenja

pon nov 18 , 2019
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pušten je sa lečenja na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA), gde je dva dana proveo zbog kardiovaskularnih problema. Savetnica za medije predsednika Suzana Vasiljević potvrdila je da je […]