Kina kao najveća pretnja za NATO – dodatni pritisak na Srbiju?

Kina kao najveća pretnja za NATO – dodatni pritisak na Srbiju?

Kina kao najveća pretnja za NATO – dodatni pritisak na Srbiju?
EPA/Kenzaburo Fukuhara

„Posle izjave generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da je toj organizaciji najveća pretnja Kina, veća i od Rusije, pritisci Alijanse na Srbiju biće sve intenzivniji“, smatra dugogodišnji spoljnopolitički urednik u Tanjugu Borislav Korkodelović.

Stoltenberg je izjavio da NATO obraća pažnju na sve veći uticaj Kine u svetu, koja je čak „možda opasnija i od Rusije“.

– Kina i Rusija su sasvim različiti slučajevi. Ne radi se o tome da će NATO da krene u Južno kinesko more, već o tome da nam se Kina bliži u svakom smislu. Ulaže mnogo u evropsku infrastrukturu, posebno na Zapadnom Balkanu – rekao je Stoltenberg.

S obzirom da najveća ulaganja na Zapadnom Balkanu Kina ima u Srbiji, zemlji koja nije ni članica ni kandidat za članstvo u NATO-u, treba očekivati da naša zemlja bude izložena dodatnim pritiscima.

– NATO, koji od pada Berlinskog zida „luta za svrhom svog postojanja“, osetljiv je i na ekonomske gubitke, a ako Kina bude i dalje ekonomski prodirala na Zapadni Balkan, ona će samim tim imati i određeni politički uticaj, i to ne samo u Srbiji, nego i u okruženju – ocenjuje Korkodelović za Sputnjik.

– Činjenica je da je Kina ekonomski sve prisutnija u Jugoistočnoj Evropi i da sa tim njenim prisustvom jača i njena politička uloga – naglašava Korkodelović i dodaje da su Grčka i Mađarska u velikoj meri bile kritikovane zato što se nisu pridružile inicijativama pojedinih zapadnih zemlja u UN usmerenim protiv Kine.

– Prema tome, ako su na tapetu bile Mađarska i Grčka, onda je normalno da će ti pritisci na Srbiju biti sve učestaliji i snažniji, bez obzira što nije članica EU, što je za zvanični Beograd olakšavajuća okolnost – smatra Korkodelović.

Vesti online, Sputnjik

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Pravoslavci gube veru u Putina?

Sre dec 25 , 2019
Pravoslavci gube veru u Putina? Patrijarh Kiril je, prilikom početka Putinovog trećeg predsedničkog mandata 2012, okarakterisao njegovu vladavinu kao “čudo božje”. Patrijarhovi komentari su, prema shvatanju kritičara, predstavljali očiglednu ilustraciju […]
%d bloggers like this: