Haradinaj: Merkel nije tražila ukidanje takse, hvala Nemačkoj na zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova

Haradinaj: Merkel nije tražila ukidanje takse, hvala Nemačkoj na zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj tvrdi da nemačka kancelarka Angela Merkel nije tražila da Priština ukine nametnute sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije.

On je to rekao nakon današnjeg prijema kod Merkelove u Berlinu, istakavši da će na predstojećem samitu u Parizu prištinska delegacija tražiti priznanje takozvanog Kosova.

Haradinaj je izjavio da Priština ne menja stav o rešenju pitanja Kosova i da očekuju postizanje sveobuhvatnog rešenja koje uključuje “međusobno priznanje u postojećim granicama”.

Merkelovoj je, dodao je, zahvalio na doslednom stavu Nemačke u pogledu, kako je rekao, “zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova”.

Kako je prenela prištinska “Gazeta Expres”, Haradinaj je rekao da su razgovarali o sto odsto uvećanim taksama na proizvode iz Srbije, ali da kancelarka nije tražila da ta mera bude ukinuta, te da će ona ostati na snazi.

– Mi smo ozbiljno zainteresovani za nastavak dijaloga, takse na robu iz Srbije ostaju i nije ih potrebno ukidati. O tome smo razgovarali u kontekstu dijaloga sa Srbijom – rekao je Haradinaj.

Govoreći o predstjećem samitu u Parizu, Haradinaj je rekao da će prištinska delegacija tražiti priznanje Kosova.

– U Parizu ćemo imati zahtev za sporazum o međusobnom priznavanju, odnosno priznaju Kosova od Srbije i pet zemalja članica EU koje to još nisu učinile – rekao je Haradinaj, i dodao da je priznanje kosovske nezavisnosti jedino preostalo nerešeno pitanje izmedju Beograda i Prištine.

On je ranije danas ponovio da ne odustaje od stava da sveobuhatni obavezujući sporazum Beograda i Prištine treba da rezultira “priznanjem kosovske nezavisnosti u postojećim granicama”.

Haradinaj je to napisao na svom fejsbuk profilu nakon razgovora sa nemačkim parlamentarcima u Berlinu, gde se nalazi u jednodnevnoj poseti.

– Sa nemačkim poslanicima razgovarao sam o ukupnom razvoju situacije u zemlji i regionu, o bliskoj saradnji između Kosova i Nemačke i procesu dijaloga sa Srbijom. Izrazio sam stav da je Kosovo za dijalog, za postizanje sveobuhvatnog sporazuma koji treba da rezultira priznanjem u postojećim granicama – napisao je Haradinaj.

Naveo je i da je u razgovoru sa poslanicima Bundestaga ponovio da su građani Kosova jedini u regionu Zapadnog Balkana koji ne uživaju slobodno kretanje zbog viznog režima i da, kako je rekao, s pravom očekuje da Nemačka dorinese pozitivnom razvoju ovog procesa.

– Uloga Nemačke države bila je i ostaje moćna za unutrašnju i spoljnu konsolidaciju naše zemlje i trenutno smo na vrhuncu bilateralnih odnosa sa Nemačkom – naveo je Haradinaj.

Inače, Haradinaj je u Berlinu razgovarao sa članovima parlamentarne grupe za jugoistočnu Evropu Bundestaga, Josipom Juratovićem, Nezahatom Baradarij iz SPD, Fridrićom Ostendorfom.

Tanjug

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Tramp: Iran ne treba da ima nuklearno oružje

Čet jun 6 , 2019
Donald Tramp je umanjio značaj razlika s Francuskom oko Irana, rekavši Emanuelu Makronu da se obojica slažu da Teheran ne treba da ima nuklearno oružje. Na sastanku dvojice predsednika u […]
Tramp tužio Kaliforniju
%d bloggers like this: