Vlada Srbije odredila dodatnih 150 miliona dinara za lečenje retkih bolesti

Vlada Srbije odredila je na današnjoj sednici dodatnih 150 miliona dinara za lečenje retkih bolesti tako da će ukupni budžet za te svrhe u ovoj godini iznositi 2,15 milijardi dinara.

Logo

Članovi vlade utvrdili su i Predlog zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Srbiju koji kako se navodi, vrede oko pet milijardi evra i predstavljaju linijske infrastrukturne objekte koji se grade u dužinama od nekoliko desetina kilometara i na nekoliko hiljada katastarskih parcela.

“Vlada je utvrdila ovaj zakon, kako bi se ubrzao početak izgradnje i rekonstrukcije ovih objekata, omogućila brža i jednostavnija realizacija projekta – od procesa pribavljanja zemljišta do izdavanja neophodnih dozvola i ubrzanja procesa javnih nabavki prilikom nabavki neophodnih za realizaciju projekata značajnih za Srbiju”, navedeno je iz Vlade Srbije.

Dodaje se da je pored izgradnje novih državnih puteva, planirana rekonstrukcija i rehabilitacija postojećih u dužini od 5.000 kilometara, radi poboljšanja postojeće putne mreže, kao i rekonstrukcija i rehabilitacija javne železničke infrastrukture.

Usvojen je i Predlog zakona o žigovima čime će se po navodima Vlade Srbije, u domaće zakonodavstvo uneti rešenja koja se već dugi niz godina primenjuju u nacionalnim zakonodavstvima većine evropskih zemalja i uspostaviti “efikasniji sistem zaštite žigova, osigurati pravna zaštita nosiocima žigova u odnosu na krivotvorenu robu koja se nalazi u tranzitu i omogućiti primena savremene tehnologije”.

“To znači da su prihvatljive nove vrste žigova koje mogu da budu prikazane u elektronskom obliku i koje se dostavljaju elektronskim putem, poput zvučnog žiga, žiga koji se sastoji od slika u pokretu ili multimedijalnog žiga kao njihove kombinacije”, stoji u saopštenju.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o bezbednosti i zdravlju na radu kojim se ta oblast “dalje usklađuje sa zakonskom regulativom Evropske unije, posebnim konvencijama Međunarodne organizacije rada, koje je Srbija ratifikovala, i koja odgovara stvarnim potrebama, kako bi se obezbedila pravna sigurnost i transparentnost u njegovoj primeni”.

“Cilj zakona je, pre svega, sprečavanje povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom, što podrazumeva pokretanje niza aktivnosti u svim oblastima delovanja uspostavljanjem odgovornosti poslodavca i prava zaposlenih, za primenu mera kojima će biti ispunjeni najviši standardi bezbednosti i zaštite zdravlja zaposlenih”, piše u saopštenju.

Beta

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Turska optužila Makrona da sponzoriše terorizam

pet nov 29 , 2019
Turske vlasti optužile su francuskog predsednika da “sponzoriše terorizam” kao odgovor na kritike Emanuela Makrona vojne operacije koju je Turska sprovela u Siriji. Turska je oktobru pokrenula ofanzivu protiv kurdskih […]