Turska optužila Makrona da sponzoriše terorizam

Turske vlasti optužile su francuskog predsednika da “sponzoriše terorizam” kao odgovor na kritike Emanuela Makrona vojne operacije koju je Turska sprovela u Siriji.

Foto: Presidential Press Service via AP, Screenshot

Turska je oktobru pokrenula ofanzivu protiv kurdskih snaga u Siriji koje smatra teroristima, ali Kurde podržavaju zapadne zemlje jer se bore protiv džihadista Islamske države.

Makron, koji je ranije kritikovao Tursku zbog te ofanzive, danas je izjavio da je Ankara stavila svoje saveznike “pred svršen čin” i ugrožava delovanje medjunarodne vojne koalicije koja se bori protiv Islamske države. Makronova izjava je izazvala nezadovoljstvo Turske koja redovno optužuje Francusku da želi da uspostavi kurdsku državu u Siriji.

“On (Makron) je svakako sponzor terorističke organizacije, čije članove redovno prima u Jelijsejskoj palati”, rekao je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Ankara je obustavila ofanzivu protiv Kurda posle dogovora koje je odvojeno postigla sa Vašingtonom i Moskvom a koji predvidjaju povlačenje kurdskih snaga sa pogranične zone na severu Sirije.

Beta

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Dačić: Dve trećine zemalja Afrike ne priznaje Kosovo

Pet nov 29 , 2019
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je sinoć na otvaranju izložbe “Lov – običaji i verovanja naroda zapadne Afrike” da dve trećine zemalja Afrike ne priznaje nezavisnost Kosova. “Nedavno […]
Dačić ambasadorima Srbije naložio pojačane aktivnosti zbog Kosova
%d bloggers like this: